Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Ανατροπή για Αμφίπολη: Ο Λέων δεν ήταν στην κορυφή του λόφου


Ανέτρεψε το ιδρυτικό αφήγημα του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης ο γεωλόγος -σπηλαιολόγος Εάγγελος Καμπούρογλου, υποστηρίζοντας ότι ο περίφημος Λέων δεν βρισκόταν στην κορυφή του λόφου Καστά.
Μιλώντας στο αρχαιολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο κ.  Καμπούρογλου τόνισε ότι ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη ήταν φυσικός κι όχι τεχνητός. Επίσης, ήταν σχηματισμένος από ιζήματα χαλαζιακών άμμων και αργίλου και ψαμμίτη, υλικά που τον καθιστούν μειωμένης αντοχής και «ανίκανο» να φέρει επί αιώνες στην κορυφή του βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων (το βάθρο και το γλυπτό του Λέοντα ξεπερνούν συνολικά σε βάρος τους 1.500 τόνους). «Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο Λέων βρισκόταν τοποθετημένος πάνω στο λόφο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη είναι απούσα από το συνέδριο και έχει καταγγείλει την παρουσία του Καμπούρογλου, ο οποίος υποβάθμισε πλήρως τον κιβωτιόσχημο τάφο που βρέθηκε στο εσωτερικό του λόφου, χαρακτηρίζοντάς τον «ευτελές οικοδόμημα» που δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του συνόλου του μνημείου.
Στην εισήγησή του ο κ. Καμπούρογλου, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους συνεργάτες της κ. Περιστέρη στην έναρξη των ερευνών του λόφου Καστά, υποστήριξε πως «στο εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου (όπου είχε εισέλθει πρώτος) εντόπισε πολλαπλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθώς και υπολείμματα καύσεων (δείγματά τους έχουν αποσταλεί σε αρμόδιο ινστιτούτο μελετών στη Μασαχουσέτη απ’ όπου δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα), ενώ στην οροφή του διαπιστώθηκαν μετακινήσεις εδαφών (πιθανότατα από σεισμό, όπως εκείνος του 597 μ.Χ., μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο γειτονική περιοχή – ο οποίος είχε ως επίπτωση ακόμα και την αλλαγή του ρου του Στρυμόνα).


aixmi.gr