Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα υπενθυμίζει:
- Προγραμματική ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δ.Ε.Θ. (13/9/2014): «Ενισχύουμε, αρχικά,… την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών. Αυξάνουμε σταδιακά τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.»
- Προγραμματικές Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ν. Βούτση, στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (11.2.2015): «Με βασική μας κατεύθυνση και απόφαση για την άμεση απόσυρση των μνημονιακών ρυθμίσεων για την αυτοδιοίκηση μελετούμε λύσεις και θα προχωρήσουμε στη βέλτιστη εφαρμογή καυτών θεμάτων όπως: … Κατάργηση όλου του πλέγματος των σχετιζόμενων με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» διατάξεων και παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του ΥΠ.ΕΣ. σε συνεργασία με το ΥΠ.ΟΙΚ..» Ακριβώς τα ίδια ειπώθηκαν στη συνάντηση του κ. Βούτση με την ΚΕΔΕ, παρόντων του κ. Πουλάκη και της κας Τσαρουχά, απερίφραστα και μάλιστα με μεγάλη έμφαση.
- -Επιστολή Υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Βαρουφάκη, στον Πρόεδρο του Eurogroup (6/3/2015) σε μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο:«…βελτιώσεις στον τομέα της κατάρτισης του προϋπολογισμού (π/υ). Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν ανώτατα όρια (που κατά τη συνήθη γλώσσα του ΓλτΚ σημαίνουν ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ)για τα διάφορα επίπεδα Κυβέρνησης, που θα λαμβάνονται υπόψη και θα ενισχύουν την εκτέλεση της συνολικής διαδικασίας του π/υ.…Θα εισαχθούν διορθωτικοί μηχανισμοί σε τριμηνιαίο επίπεδο για κάθε φορέα Αυτές οι διαδικασίες για τον π/υ θα επεκταθούν .. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη διαδικασία του π/υ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ελληνική Κυβέρνηση θαενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ του Παρατηρητήριου των Ο.Τ.Α. από τη μια πλευρά και των Δήμων και Περιφερειών από την άλλη…»
Μετά από εβδομάδες θεωρητικών δηλώσεων-ευχολογίων υπέρ της Αυτοδιοίκησης, η πολιτική και για την Τ.Α. άρχισε και εγγράφως να συγκεκριμενοποιείται:
ü Το “Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.”, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ενδυναμώνεται, με ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης. (Εδώ βέβαια ανακύπτει και θέμα κατά πόσο ερωτήθηκε ο ΥΠΕΣ και αν συμφώνησε για τη δέσμευση, γιατί αναδεικνύεται μείζον θέμα πολιτικής αξιοπιστίας)
ü Το ασφυκτικό πλέγμα ρυθμίσεων στη σύνταξη και εκτέλεση των π/υ μας, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλάεπεκτείνεται. Οι Ο.Τ.Α. αλλά και το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΣ, καθίστανται απλοί εντολοδόχοι υπαλλήλων του ΥΠΕΣ και του ΥΠΟΙΚ, η γραφειοκρατία αυξάνεται δραματικά προκαλώντας πρόσθετες εσωτερικές οικονομικές δαπάνες και φυσικά αποδιαρθρώνεται εντελώς η όποια στοιχειώδης λειτουργική δυνατότητα έχει απομείνει στους Ο.Τ.Α.
ü Η Κυβέρνηση δηλώνει εγγράφως πλέον στους δανειστές, ότι θα ενισχύσει τις ήδη εφαρμοζόμενες “μνημονιακές” διατάξεις, που η ίδια κατηγορούσε ότι παραβιάζουν κάθε ίχνος διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης.
Τί υπερισχύει άραγε; Οι δηλώσεις προς τον ελληνικό λαό και τους αντιπροσώπους του μέσα στη Βουλή ή οι έγγραφες δεσμεύσεις προς τους δανειστές μας;
Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα διαπιστώνει ότι μπαίνουμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο, όχι τόσο για την εικόνα που παρουσιάζει η νέα πολιτική ηγεσία της Χώρας, αφού αυτή, όπως και ο καθένας μας, κρίνεται από τους πολίτες, αλλά γιατί οι Δήμοι μας αντιμετωπίζονται, για μια ακόμη φορά, ως το εύκολο θύμα των απερίσκεπτων κρατικών πειραματισμών και της αχαλίνωτης πολυκενολογίας. Και γιατί στο τέλος είμαστε όλοι εμείς που καλούμαστε, επιβιώνοντας καθημερινά μέσα στο ολοένα και πιο ασφυκτικό πλαίσιο του κρατικού συγκεντρωτισμού, να κρατήσουμε όρθιους τους Δήμους μας και την κοινωνία, πάση θυσία, σε στοιχειώδη επιβίωση και συνοχή.
Γι΄αυτό επαναλαμβάνουμε και προτείνουμε, για μια ακόμη φορά, αυτό που με έμφαση υποστηρίζουμε πάντα:
- Η Τ.Α. δε χρειάζεται πρόσθετους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατί έχει ήδη πολυάριθμους. Γιατί έχει, μόνη αυτή (παρά τις λίγες εξαιρέσεις) από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, επιτύχει αξιομνημόνευτη δημοσιονομική εξυγίανση και τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία κομπάζουν διάφοροι, οφείλονται κυρίως στη δική μας δημοσιονομική και διαχειριστική συνέπεια.
- Το σύστημα της κεντρικής γραφειοκρατίας, αντί να προσπαθεί να καλύπτει τις δικές του αβελτηρίες και επιχειρησιακές ανεπάρκειες, στοχοποιώντας μονίμως τους Ο.Τ.Α., καλό είναι να προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο τήρησης των δημοσιονομικών στόχων σε κρίσιμους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως Υπουργεία, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ π.χ. ΔΕΗ κ.λ.π. Και να πάψει να εμποδίζει την ομαλή εκταμίευση των πόρων συνοχής στα υλοποιούμενα έργα του ΕΣΠΑ, προκαλώντας, μ΄ αυτές του τις αδυναμίες, ασφυξία στην αγορά.
- Εν κατακλείδι, ας υιοθετήσουν επιτέλους, έστω κάποιες από την πληθώρα συγκεκριμένων και εμπεριστατωμένων προτάσεων που ως Κ.Ε.Δ.Ε. έχουμε προτείνει. Όπως για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, για ευελιξία στη διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στους Ο.Τ.Α., βεβαίως εντός κανόνων και με σύστημα εφαρμοστικής και όχι πολιτικής εποπτείας. Και ας αντιμετωπίσουν τις λίγες περιπτώσεις απόκλισης, με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, που δεν θα επιβαρύνουν τους υγιείς ΟΤΑ και θα καθιερώνουν βιώσιμες λύσεις.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε.