To «new deal» του Αλέξη Τσίπρα και το «τρίτο Μνημόνιο» του Σόιμπλε συγκρούονται την Δευτέρα στο τραπέζι του Eurogroup – ένα Eurogroup, στο οποίο οι δανειστές θα πιέσουν ασφυκτικά την ελληνική αντιπροσωπεία να περάσει από την «δημιουργική ασάφεια» στα «κοστολογημένα» και «σαφή μέτρα».
Ο στόχος της Αθήνας σ’ αυτό το νέο κρίσιμο ραντεβού είναι διπλός: Αφ’ ενός να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης στη λίστα των «7 μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πρώτη χρηματοδοτική ανάσα και ο δεύτερος – κι ίσως κι ο πιο δύσκολος – να κρατηθεί η «μπάλα» στο γήπεδο της πολιτικής και όχι της λογιστικής. Σ’ αυτή την στρατηγική, άλλωστε, εντάσεται και το αίτημα που περιλαμβάνει η επιστολή Βαρουφάκη προς Ντάισελμπλουμ για να ξεκινήσουν, παράλληλα με την αξιολόγηση, πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα νέο «Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης» - ένα αίτημα που, ουσιαστικά, αποτελεί ρελάνς της ελληνικής πλευράς στην πίεση συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κέντρων για «τρίτο Μνημόνιο» μετά τον Ιούνιο.
Και οι δύο στόχοι δείχνουν αυτή τη στιγμή εξαιρετικά δύσκολοι, μετά και την σαφή απόφαση Ντράγκι να «κόψει» κάθε χρηματοδοτική διέξοδο εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ευρωπαϊκές πηγές, επίσης, έσπευσαν από χθες να κλείσουν κάθε παράθυρο πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα: Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμήνυσαν ότι το Eurogroup δεν θα πάρει αποφάσεις καθώς η αξιολόγηση δεν είναι πολιτική διαδικασία και δεν γίνεται από τους υπουργούς Οικονομικών αλλά από τους «θεσμούς» και δη στη βάση κοστολογημένων μέτρων.
Ως εκ τούτου, το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι μια «δήλωση ικανοποίησης» για το πλαίσιο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να προχωρήσει αμέσως μετά η διαδικασία σε επίπεδο τεχνικών ομάδων και σε «ουδέτερο έδαφος», στις Βρυξέλλες, όπως πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών την επιστολή του προς Ντάισελμπλουμ. Ο τόπος συναντήσεων των τεχνικών ομάδων δεν στερείται σημειολογικής και πολιτικής σημασίας, καθώς σε καμία περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει επιστροφή κλιμακίων τύπου τρόικας στην Αθήνα.
Εάν το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας μπορεί να έχει κλείσει μια πρώτη συμφωνία επί των 7 μεταρρυθμίσεων και να επιτρέψει τελικά η ΕΚΤ την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων ώστε να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού.
Την αισιοδοξία αυτή πάντως δεν την συμμερίζονται όλοι και είναι ενδεικτικό το χθεσινοβραδινό σχόλιο του αναλυτή της Wall Street Σάιμον Νίξον, ο οποίος είθισται να απηχεί τις απόψεις των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης: «Ελπίζω ειλικρινά η λίστα Βαρουφάκη που διέρρευσε να είναι «λάθος εκδοχή» ξανά, και να στείλει αμέσως μετά ο Τσίπρας το σωστό σχέδιο», έγραψε στο Twitter λίγο μετά τη δημοσιοποίηση από τους Financial Times της επιστολής και των αναλυτικών προτάσεων Βαρουφάκη προς Ντάισελμπλουμ.
Σε κάθε περίπτωση, ελληνικές κυβερνητικές πηγές λένε ότι η Αθήνα θα επιμείνει στην πολιτική προσέγγιση της διαπραγμάτευσης και την ανάγκη για στροφή σε νέα αναπτυξιακή πολιτική. Και επισημαίνοντας με νόημα τα πεδία στα οποία θα δοθούν οι επόμενες μάχες δείχνουν το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον Μάριο Ντράγκι με τη συνέντευξή του στο Spiegel: Εάν η ΕΚΤ, είπε, δεν αποδεχθεί τη λύση της έκδοσης εντόκων, τότε θα φέρει μεγάλη ευθύνη για την «επιστροφή στο προ της 20ης Φεβρουαρίου θρίλερ»...
tvxs.gr