Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

«Παράταση ενός μήνα για εκπλήρωση υποχρεώσεων ζητούν οι ΜμΕ»



Την παράταση των προθεσμιών εξόφλησης κατά ένα μήνα, όλων των εκκρεμών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. 

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης, τονίζει ότι η πολυήμερη ανωμαλία στη λειτουργία της αγοράς και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η τραπεζική αργία στον επιχειρηματικό κόσμο, έχουν φέρει τις επιχειρήσεις, σε ασφυξία, δεδομένου ότι όλες οι συναλλαγές έχουν «παγώσει».

Ακόμη και μετά το άνοιγμα των Τραπεζών, συνεχίζει ο κ. Ραβάνης, χρειάζεται εύλογος χρόνος, μέχρι να είναι σε θέση να διευθετήσουν κατά προτεραιότητα, τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
«Με δεδομένο τον κοινό στόχο για εξισορρόπηση της αγοράς και επιστροφή στην ομαλότητα, κρίνουμε απαραίτητη την παράταση των προθεσμιών εξόφλησης όλων των εκκρεμών υποχρεώσεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, κατά ένα μήνα. Ευελπιστούμε ότι ως Υπουργείο θα ανταποκριθείτε στο μαζικό αίτημα, για τη χορήγηση της αιτούμενης παράτασης, που θα δώσει «ανάσα» στον επιχειρηματία, προκειμένου να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους δημόσιους Οργανισμούς, να μην επωμιστεί δυσμενείς συνέπειες και να μην εγκλωβιστεί εκ νέου στην προσπάθειά του να ορθοποδήσει» καταλήγει ο Πρόεδρος του ΒΕΑ.
Σημειώνεται, ότι με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Ωστόσο, το μέγα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι ο κίνδυνος να βρεθούν στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία», λόγω «λήξης» επιταγών που έχουν εκδώσει.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι προηγούμενες 15 εργάσιμες ημέρες, οπότε έληξαν πολλές επιταγές, είναι «νεκρός» χρόνος και κατά συνέπεια δεν θεωρούνται ακάλυπτες αν δεν πληρώθηκαν στο διάστημα αυτό. Πλέον, μετά τη λήξη της ειδικής αργίας, οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει επιταγές θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους εντός 8 ημερών, διαφορετικά κινδυνεύουν με «σφράγισμα» επιταγών και να βρεθούν στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία». Ωστόσο, επιχειρήσεις και φορείς της αγοράς υπογραμμίζουν ότι αυτό πρακτικά είναι αδύνατο.