Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ,Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι θα φέρει προς ψήφιση και νέα μέτρα στις αρχές Αυγούστου και, δη, εκείνα που αφορούν την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι οι αλλαγές που αφορούν την αγροτική φορολογία αλλά και τις πρόωρες συντάξεις δεν συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία με τους πιστωτές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να έρθουν άλλα μέτρα προς ψήφιση στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, μετά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή θα αρχίσει και η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με στόχο να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο έως τις 20 Αυγούστου.
Χθες, ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, πως τα μέτρα για το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα έρθουν στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου.
Την ασαφή εικόνα που υπήρχε ως προς τον χρόνο προώθησης των συγκεκριμένων μέτρων επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, δηλώνοντας πάντως και εκείνος σήμερα ότι οι αλλαγές στο αγροτικό θέμα παραπέμπονται για αργότερα.
«Αυτό που γνώριζα ήταν, ότι στην σύμβαση, που είχαμε συμφωνήσει, ήταν ουσιαστικά δύο ημερομηνίες 15/7 και 22/7, στις οποίες μέσα, ναι μεν υπήρχε αυτό το γενικότερο, όσο αφορά  τη φορολόγηση , αλλά δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στην φορολόγηση των αγροτών», είπε στον ΒΗΜΑ FM ο Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα ψηφιστούν τα όποια νέα μέτρα έως τις 5 Αυγούστου απάντησε: «Από την ώρα που δεν είναι βασικό ζητούμενο στην πρώτη φάση αξιολόγησης , μπορεί να πάει και πίσω , θα τα δούμε αυτά. Θα είμαστε έτοιμοι. Θα αναδείξουμε και μερικά ισοδύναμα, τα οποία θα προέλθουν από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, που ξεκινάει από 1/1/16 και θα το παρουσιάσουμε τέλος Ιουλίου. Έτσι είχαμε προγραμματίσει».

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με την Απόφαση της Συνόδου των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12.7.2015 και η οποία κυρώθηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν.4334 ΦΕΚ 80), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:
Α) Oι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα, τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Mε εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.
Β) Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για την στήριξη και την εξυγίανση των Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου.
Αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω προαπαιτούμενων, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου.
Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου, είναι εντελώς ανυπόστατη».



tvxs.gr