Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Οδηγία BRRD: Τι προβλέπει για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ – Ποιοι πληρώνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Πολύς λόγος γίνεται για την οδηγία BRRD που μπήκε στα προαπαιτούμενα και προβλέπει τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με βάση την οδηγία τα βάρη πέφτουν πρώτα στους μετόχους των τραπεζών, ύστερα στους πιστωτές και τέλος στους καταθέτες.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει την προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ανά λογαριασμό.
Υπό την έννοια πως εάν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπει χέρι στις καταθέσεις κανείς δεν θα εμπιστευόταν ξανά τις τράπεζες μπαίνει ένα δίκτυο προστασίας στις καταθέσεις τουλάχιστον ως τις 100.000 ευρώ.
Η ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD προβλέπεται στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή αύριο.
Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών ουσιαστικά βάζει τέλος στους φόβους για κούρεμα καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ, όπως πολλοί φοβήθηκαν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και όπως πολλοί διέρρεαν πριν την υπογραφή της συμφωνίας της χώρας μας με τους πιστωτές.
Αναλυτικά τι προβλέπει η οδηγία:
Αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές αρχικά θα πρέπει να απευθυνθούν στους μετόχους των τραπεζών . Βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το ελληνικό δημόσιο.
“Κλειδί” εδώ είναι το νέο πακέτο μέσω του ESM ύψους από 10 έως 25 δισ. ευρώ. Αν τα κεφάλαια αυτά επαρκούν τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης σταματάει εδώ, κάτι που θεωρείται το καλύτερο κεφάλαιο.
Αν δεν επαρκούν, τότε σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι.
Το τρίτο στάδιο προβλέπει συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος. Η οδηγία BRRD προβλέπει πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100. 000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, υπό την έννοια ότι δεν θα κουρευτούν πριν υποστούν τη ζημία, άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές.
Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.
– Με βάση επίσης την Κοινοτική Οδηγία προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.
Να σημειωθεί τέλος ότι η Κοινοτική Οδηγία 2014/59 για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία ισχύει από 1.1.2015 για όλα θα κράτη-μέλη δεν έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία , καθώς δεν έγιναν οι ενέργειες από το υπουργείο Οικονομικών και για αυτό τώρα το Eurogroup απαιτεί την άμεση ψήφισή της μέχρι την Τετάρτη.



aftodioikisi.gr