Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΥ




Οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, βιώνουν καθημερινά μια πραγματικότητα που τους οδηγεί στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού να περισώσει τα κέρδη του και να ξεπεράσει την κρίση σε βάρος των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή που δίνονται τεράστια ποσά σε επιχειρηματίες και τραπεζίτες, η τρικομματική κυβέρνηση παίρνει μέτρα που λεηλατούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα κι έχουν ως συνέπεια την ανεργία ή τη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη φοροληστεία, δυσβάσταχτα χαράτσια, π.χ. ΔΕΗ, τη φτώχεια και την αδυναμία να καλυφθούν βασικές βιοποριστικές ανάγκες, την εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών, όπως εκπαίδευση, περίθαλψη, πρόνοια, πολιτισμός- αθλητισμός.
            Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δε μένουν στο απυρόβλητο ούτε οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και ψυχικής υγείας. Τη στιγμή που αυξάνονται τα αιτήματα βοήθειας στις δομές, αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρή απειλή της λειτουργίας τους λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής τους. Ενδεικτικό είναι ότι τα Προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» απειλούνται με κλείσιμο και στο νησί μας, το Κέντρο Πρόληψης Χίου υποχρηματοδοτείται και οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανασφάλειας με απλήρωτους εργαζόμενους και με πολλά εμπόδια στο να διεκπεραιώσουν το επιστημονικό τους έργο.
Όσον αφορά στο Κέντρο Πρόληψης Χίου, η λειτουργία του βρίσκεται στο «κόκκινο». Οι οφειλές των αρμόδιων υπουργείων προς τα Κέντρα Πρόληψης, ανέρχονται στα 22,1 εκ ευρώ απ’ το 2010 από το Εσωτερικών και στα 9 εκ ευρώ για την τελευταία διετία από το Υγείας, παρά την ύπαρξη προγραμματικών συμβάσεων όπου το κόστος λειτουργίας κάθε Κέντρου Πρόληψης είναι λεπτομερώς προϋπολογισμένο. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, το ταμείο του Κέντρου Πρόληψης Χίου, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του (καταβολή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών, υλοποίηση δράσεων).
Παράλληλα με τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κι η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον πρόσφατο νόμο για τα ναρκωτικά, όπου δεν κατοχυρώνεται η ύπαρξη κι η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, γίνεται αναφορά γενικώς κι αορίστως για «δίκτυο», δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για σταθερή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης κι αφήνεται ανοιχτή η πόρτα για το μπάσιμο κάθε λογής ιδιωτών στο χώρο της πρόληψης- θεραπείας- επανένταξης.
            Ταυτόχρονα, ως σωματείο αναγνωρίζουμε την αξία και την αναγκαιότητα της πρωτογενούς πρόληψης των εξαρτήσεων μέσα στις σύγχρονες συνθήκες, για την καλλιέργεια ισχυρών προσωπικοτήτων που να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες κι αφετέρου τη συμβολή των Κέντρων Πρόληψης στη διασφάλιση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Θεωρούμε ακόμη, ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, της τάξης μας, από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για την κατάργηση όλων των ναρκωτικών και την υπεράσπιση του έργου της πρόληψης. Γιατί τα ναρκωτικά είναι ένα ακόμη μέσο καταστολής των νεανικών συνειδήσεων, ένα μέσο συμβιβασμού με τα αδιέξοδα που γεννά το σάπιο κι εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Τσάκισμα της Πρόληψης, ισοδυναμεί με πλήγμα στην εργατική τάξη, στους αγώνες της και την ποιότητα ζωής της.
Αναδεικνύεται λοιπόν, η μεγάλη σημασία της συνέχισης του έργου του Κέντρου Πρόληψης Χίου, το οποίο απευθύνεται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως στη σχολική κοινότητα(μαθητές κι εκπαιδευτικοί), δρα για τη στήριξη της οικογένειας (ομάδες γονέων), την ευαισθητοποίηση κι υποστήριξη στο στρατό, σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους κι υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας γύρω από το θέμα των εξαρτήσεων.
Για όλα τα παραπάνω, απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Χίου και να καταβληθούν οι εισφορές από τα Υπουργεία Υγείας κι Εσωτερικών, το Δήμο Χίου, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά της να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα υπέρ της πρόληψης των εξαρτήσεων, να διαλέξουν την αγωνιστική κι ανυπότακτη στάση ζωής, για να μπορεί η εργατική τάξη ελεύθερα να καθορίζει τη ζωή της και να αξιοποιεί τον πλούτο  που παράγει για να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της.

Απαιτούμε :
● Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόνοιας.
● Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων σ’ αυτές τις δομές.
● Καμία  ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας
● Ενιαίο φορέα Πρόληψης- Θεραπείας- Επανένταξης