Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΤΑΙ Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΡΧΩΝ




Άλλοι έξη πρόσφυγες προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο μακρύ κατάλογο των μεταναστών, που χάνονται στο Αιγαίο στην προσπάθεια τους να περάσουν με κάθε μέσο στην Ελλάδα από τα μικρασιατικά παράλια. Πρόκειται για Σύριους πολίτες (μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά) οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν σε βάρκα που ξεκίνησε από την Τουρκία στις 7 Μαρτίου, ενώ συγγενείς τους μιλούν τουλάχιστον για άλλους τρεις.
Εξ ίσου τραγικό είναι το γεγονός ότι δύο από αυτά τα παιδιά είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Ο πατέρας τους εξακολουθεί να εργάζεται στην Αθήνα, αλλά πριν δυόμιση χρόνια είχε αναγκαστεί λόγω κρίσης να τα στείλει πίσω στη Συρία. Καθώς δεν υπήρχε νόμιμη δυνατότητα επιστροφής τους τα παιδιά υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν πίσω στον πατέρα τους μ' αυτόν τον άδοξο και τραγικό τελικά τρόπο. Η ελληνική πολιτική για την ιθαγένεια οδήγησε έτσι αθώα παιδιά στο θάνατο.
Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λέσβο το Νοέμβριο και αυτό της Χίου το Δεκέμβριο, οι νεκροί πολλαπλασιάζονται, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί και πάλι το κύμα εισόδου προσφύγων στα νησιά μας, πολλοί εκ των οποίων είναι Σύριοι ενώ κάποιοι είναι πρόσφυγες από την Παλαιστίνη που είχαν βρει καταφύγιο στη Συρία  Οι πρόσφυγες τσουβαλιάζονται και πάλι σε αστυνομικά τμήματα και ακατάλληλους χώρους κράτησης και το θέμα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με την κεντρική εξουσία να το παρακολουθεί απλά χωρίς να κάνει το παραμικρό.
Στο θέμα οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις, ενώ έχει κατατεθεί και ερώτηση στην ΕΕ αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία πρόοδο. Είναι επιτακτική ανάγκη για:
Α. ΑΜΕΣΗ λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόοδος.
Β. Την ενεργοποίηση πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων από την Συρία. Πάνω από 1.200.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τη χώρα εξαιτίας βάρβαρων επιθέσεων του καθεστώτος, βομβαρδισμών και συγκρούσεων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από την Συρία έχουν λάβει επίσημα καθεστώς πρόσφυγα ή έχουν ζητήσει να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες θέλουν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη και όσο τα σύνορα από τον Έβρο είναι κλειστά, μόνη τους διέξοδος είναι τα κυκλώματα που τους οδηγούν σε βάρκες 5-6 μέτρων με μεγάλο κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. 
Γ. Την εισαγωγή νέας νομοθετικής ρύθμισης, το συντομότερο δυνατόν, για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών/ριών, μετά την απόφαση του ΣΤΕ που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 3838/2010.