Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ


Θέμα: «Αίτημα για προγραμματισμό σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου του Δήμου  Χίου για το έτος 2013 »
Σχετ. Το υπ΄αριθμ.οικ.8920/6-3-2013 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών.

            Με το υπ΄αριθμ.οικ.8920/06-03-2013 έγγραφο  του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Αποστολή αιτημάτων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ αυτών για την κάλυψη προσωπικού και την απασχόληση αναδόχων για το έτος 2013 » μας ζητείται να προβούμε στον προγραμματισμό έτους 2013.
            Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο ο Δήμος Χίου μπορεί να υποβάλλει αίτημα, προκειμένου να λάβει  έγκριση από τα αρμόδια όργανα για τις παρακάτω περιπτώσεις:
1.      Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με συμβάσεις μέγιστης διάρκειας οκτώ ή,
προκειμένου για παιδικούς σταθμούς, έντεκα μηνών για την κάλυψη παροδικών αναγκών, ή έως ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον πρόκειται για συμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης κοινοτικών ή λοιπών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Σημειωτέον ότι έγκριση απαιτείται και για την ανανέωση των συμβάσεων που συνάπτονται στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων, εφόσον παρέχεται τέτοια δυνατότητα από τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 21 παρ.3 του ν.2190/1994 όπως ισχύει).
2.      Συμβάσεις μίσθωσης έργου, μέγιστης διάρκειας ενός έτους
3.      Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέγιστης διάρκειας σύμβασης οκτώ μηνών,
για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητα, φωτισμός, ύδρευση κ.λπ.)
4.      Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβασιούχοι μίσθωσης έργου αμειβόμενοι
αποκλειστικά από έσοδα προερχόμενα από αντίτιμο που εισπράττει ο φορέας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στους ωφελούμενους (π.χ. δημοτικά ωδεία).
Το αίτημα του Δήμου Χίου θα πρέπει να αποσταλεί το αργότερο μέχρι 29/03/2013 στην
Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Αιγαίου-Δ/νση Οικονομικού & Διοικητικού Β. Αιγαίου-Τμήμα
Διοίκησης Ν. Χίου.
Ειδικότερα το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από:
1.      Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία  θα περιγράφεται λεπτομερώς ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η ανάθεση του έργου.
2.      Έκθεση στην οποία θα αιτιολογείται εμπεριστατωμένα ότι το έργο δεν ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων του οικείου φορέα και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να εκτελεστεί τούτο από αυτούς,
3.      Βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας (εις διπλούν) ότι έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Χίου, οι σχετικές πιστώσεις για το τρέχον έτος προγραμματισμού, με αναφορά των αντίστοιχων κωδικών, καθώς και ότι θα εγγραφούν οι ανάλογες πιστώσεις και στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, σε περίπτωση που η σύμβαση λήξει μετά την 31-12-2013.
4.       Το παράρτημα Γ του ανωτέρω σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών  συμπληρωμένο. Το παράρτημα θα υποβάλλεται και ηλεκτρονικά , στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gboudouris@ypes.gr .
5.      Βεβαιώσεις του φορέα και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα σχετικά με την πηγή
χρηματοδότησης, για τα αιτήματα που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα έργα και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από διεθνείς ή ευρωπαϊκούς ή ίδιους πόρους του αρμόδιου φορέα ή επιδοτούμενων έργων και ιδιωτικά κονδύλια. Εναλλακτικά, αντί της βεβαίωσης του Γενικού Γραμματέα είναι δυνατή η υποβολή «Πράξης Ένταξης», για ήδη ενταγμένες πράξεις, στην οποία να αναφέρεται ο αντίστοιχος κωδικός χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή «Συμβόλαιο» υλοποίησης έργου από το οποίο να προκύπτει η χρηματοδότηση του έργου. Τα ανωτέρω στοιχεία να αποσταλούν και το Υπουργείο Οικονομικών – Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Δ/νση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, Πανεπιστημίου 37 Τ.Κ. 10165 Αθήνα

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα  με το ανωτέρω σχετικό, επειδή  τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατή η κάλυψη των θέσεων αυτών με τακτικό προσωπικό, και προκειμένου οι ΟΤΑ και τα
ΝΠΙΔ αυτών να είναι σε θέση να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 2 της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών…..και του Υπουργού Επικρατείας» (256/Α΄) παρέχεται στους φορείς η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ακόμα και ειδικοτήτων αντίστοιχων με εκείνες που προβλέπονται στους Οργανισμούς ή στους Κανονισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, για όσο χρόνο ισχύει ο περιορισμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών τακτικού προσωπικού, δηλαδή μέχρι τις 31-12-2016.
Α) Με το αριθμ. 15751/12-03-2013 του Προϊσταμένου της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου, επισημαίνεται η αναγκαιότητα, επειδή το ήδη υπάρχον προσωπικό (5 μόνιμοι εργάτες) είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας σε όλο το νησί όπως συντηρήσεις- κλαδεύσεις- φυτεύσεις σε δημοτικούς χώρους πρασίνου-ευπρεπισμούς αύλειων  χώρων σχολείων- αιτήσεις δημοτών –κλαδεύσεις από έκτακτα καιρικά φαινόμενα κ.λ.π.
Ως εκ τούτου προτείνεται η σύναψη σύμβαση  μίσθωσης έργου διάρκειας ενός (1) έτους :
  1. Πέντε (5) ΔΕ ΔΕΝΔΡΟΚΗΠΟΥΡΩΝ-ΑΝΘΟΚΟΜΩΝ (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).  
  2. Πέντε (5) ΥΕ ΚΗΠΟΥΡΩΝ (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).           
  3. Πέντε (5) ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).
Β) Ο Δήμος Χίου διαθέτει δύο ασθενοφόρα . Το ένα  εδρεύει στη Δημοτική Ενότητα Καρδαμύλων
(το οποίο έχει αποκτηθεί από Δωρεά Ιδιώτη)  και το άλλο εδρεύει  στην Δημοτική Ενότητα Αμανής (το οποίο αποκτήθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης πρώην  Νομαρχιακής Αυτ/κης– Νοσοκομείου Χίου και πρώην Δήμου Αμανής). Δεν υπάρχουν όμως οδηγοί ασθενοφόρου για να επανδρωθούν.
     Στη προσπάθεια μας  να βελτιωθεί η παροχή  υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφαλή και έγκυρη
μεταφορά ατόμων που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και κατοικούν στα απομακρυσμένα χωριά της βόρειας Χίου, προτείνεται η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου διάρκειας ενός (1) έτους της ακόλουθης ειδικότητας:
  1. Δύο (2) ΔΕ29 Οδηγών (Ασθενοφόρου) (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).  

Γ) Ο Δήμος Χίου διαθέτει Αγροτικό Δημοτικό Ιατρείο στη πόλη της Χίου το οποίο δεν διαθέτει  προσωπικό. Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών της Χίου προτείνουμε την σύναψη  σύμβασης  μίσθωσης έργου διάρκειας ενός (1) έτους των  ακόλουθων  ειδικοτήτων:
  1. Ένα (1) ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).
  2. Ένα (1) ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ   (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).

Δ)  Σύμφωνα με το αριθμ. 16277/15-03-2013 έγγραφο της Προϊσταμένης της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων του Δήμου Χίου για το σχολικό έτος 2013-2014 και εφόσον το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων , προτείνεται η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου διάρκειας 10 μηνών ως εξής:


α) ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  1. Τριάντα έξι (36) ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).
β) ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  1. Είκοσι (21) ΥΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).

Ε) Σύμφωνα με το  Ν.3850/2010 και το Ν. 1568/1985, όπως αυτός τροποποιήθηκε, οι Δήμοι και οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των πενήντα (50) ατόμων θα πρέπει να διαθέτουν Ιατρό Εργασίας. Ως εκ τούτου προτείνουμε την σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου διάρκειας ενός (1) έτους. ως εξής:
  1. Ενός (1) ΠΕ ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ετήσιο ποσό     +ΦΠΑ ανά σύμβαση).

Εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού διαπιστώσει, έπειτα από έλεγχο όλων των δικαιολογητικών ότι πρόκειται για γνήσιες συμβάσεις έργου που δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προβαίνει στη σύνταξη εισηγητικής έκθεσης, στην οποία αιτιολογείται πλήρως και με σαφήνεια η αναγκαιότητα χορήγησης της σχετικής έγκρισης.
Αφού ληφθούν υπόψη όλα τα ανωτέρω, σας καλώ να αποφασίσουμε σχετικά με το αίτημα για τον
προγραμματισμό σύναψης συμβάσεων  μίσθωσης έργου για το έτος 2013.


                                                                                                      Ο Δήμαρχος Χίου

                                                                                                Πολύδωρος Λαμπρινούδης