Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ




  


Με νέα οριζόντια ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να επιλύσει προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, σε εκτάσεις ανά την Ελλάδα οι οποίες είχαν άλλοτε δασικό χαρακτήρα αλλά έχουν πλέον δομηθεί.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα το Βήμα, κανένα ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως δεν θα μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί δασικό και το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα να επικαλείται δικαιώματα κυριότητας σε καταπατημένα ακίνητα άνω των δύο στρεμμάτων, τα οποία σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού και κάποιος ακόμη κι αν δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας τα νέμεται για 30 χρόνια διάστημα κατά το οποίο το Δημόσιο δεν έχει αξιώσει την επιστροφή τους.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το Βήμα, περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις» και έρχεται να προσαρτηθεί στη δυνατότητα που δίδεται στην Κτηματολόγιο ΑΕ, να αποτυπώνει υπό προϋποθέσεις, στους χάρτες (δασικούς ή μη) τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και οικισμών, στα οποία δεν υπάρχει δασικός χαρακτήρας.
Το νομοσχέδιο, θα κατατεθεί αύριο στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής και προβλέπει επίσης διάταξη με την οποία αίρεται η αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης στα «τυφλά» οικόπεδα.
Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα το Βήμα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης έως το 2020, ενώ βελτιώνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες συναλλαγών με τα Κτηματολογικά Γραφεία και εισάγονται διαδικασίες για ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων και έκδοσης πιστοποιητικών.
Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο παρακάμπτονται οι δασικές υπηρεσίες και οι διαδικαστικές αρμοδιότητες για την ανάρτηση δασικών χαρτών ανατίθενται στην Κτηματολόγιο ΑΕ.
Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρυχθούν έως τον Ιούνιο οι διαγωνισμοί για τα 16 εκατομμύρια δικαιωμάτα που εκκρεμούν και μέσα στο επόμενο 8μηνο να αναδειχθούν οι πρώτοι ανάδοχοιώστε να έχουν ανατεθεί τα έργα στους επόμενους 12 μήνες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα, οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου είναι:
  • Καταργείται το άρθρο 4 του Ν. 3127/2003 και το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα κυριότητας σε εκτάσεις άνω των 2.000 τ.μ. χωρίς κτίσμα ή με πολύ μικρό κτίσμα . Έτσι πλέον όλα ανεξαρτήτως τα ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δασικά.
  • Για τη δόμηση σε «τυφλά» οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα η οποία έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, απαιτείται προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων. Κατ' εξαίρεση η δόμηση σε αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν από την κύρωση του δικτύου εφόσον το τμήμα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή στον οικείο δήμο ή έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης.
  • Τα τμήματα δασικού χαρακτήρα μικρότερα των 100 τ.μ που βρίσκονται εντός γεωτεμαχίου θα ακολουθούν τον χαρακτηρισμό του γεωτεμαχίου.
  • Εκτάσεις, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, όχι μικρότερες των 2.500 στρεμμάτων, εντός του χώρου της ηπειρωτικής Ελλάδας τουλάχιστον 500 στρεμμάτων στη νησιωτική Ελλάδα μπορεί να χαρακτηρίζονται ως συνεχείς ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές. Στόχος σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ είναι η προσέλκυση σχετικών επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η προσέλκυση ειδικού τουρισμού.
  • Μειώνονται τα βήματα για την κύρωση του δασικού χάρτη από 13 σε 7 όπως και οι χρόνοι ολοκλήρωσης των σταδίων της διαδικασίας κύρωσης.
ΠΗΓΗ iefimerida.gr