Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΛΑ ΒΙΣΤΑ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πρωτοβουλίας για την Συγκρότηση Δημοτικής Κίνησης στη Χίο

                                                                                                                      Χίος 15-03-2013

         Μετά από την ανακοίνωση του Δημάρχου κ. Λαμπρινούδη  μέσω της εφημερίδας «Πολίτης» στις 07-03-2013 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατεδάφισης του κτηρίου-πρώην πιτσαρία Λύκου -  που βρίσκεται στην περιοχή Κασσαπάκη εντός της ζώνης αιγιαλού και στη πρόθεσή του να  κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης για τριάντα (30) αυτοκίνητα  βάσει μελέτης που δόθηκε ιδιωτικά στον ίδιο  και  δεν έχει συντάξει  η  αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου και την απάντηση που έδωσαν οι μελετητές Πασχαλίδης Γεώργιος και Λουκάς Ιωάννης στα Μ.Μ.Ε . στις 08-03-2013 ότι υπάρχει εγκεκριμένη συνολική  μελέτη της περιοχής  από το 2009 στον Δήμο Χίου  έχουμε να δηλώσουμε τα εξής :

      α. Η κατεδάφιση του παράνομου κτηρίου είναι κάτι το οποίο ο Δήμος Χίου έπρεπε ήδη να είχε πράξει προ πολλού. Γιατί πέρα από την οικονομική πλευρά του ζητήματος ( ο Δήμος έχει πληρώσει αρκετά χρήματα ως πρόστιμο) τίθεται και θέμα ηθικής τάξης την στιγμή που ο Δήμος απαιτεί από τους δημότες του να συμμορφώνονται προς την νομιμότητα  την ίδια στιγμή που ο ίδιος παρανομεί. 
      β. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου έχει στην διάθεσή της εγκεκριμένη μελέτη για το σύνολο της περιοχής από Ν.Ο. Χίου έως την γέφυρά του ποταμού Παρθένη  που προβλέπει συγκεκριμένες επεμβάσεις για την ανάδειξη της περιοχής. Η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ΄ αριθμόν  448/22-12-2009  απόφασή του.
      γ.  Ο κ. Λαμπρινούδης ως αιρετός Δήμαρχος  οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίουκαι να μην ακυρώνει με τις πράξεις του την Τεχνική Υπηρεσία  του Δήμου Χίου και τις εγκεκριμένες μελέτες που αυτή έχει και οι δημότες της Χίου έχουν πληρώσει από το υστέρημά τους  διότι σε άλλη περίπτωση τίθεται θέμα εάν εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρων ή ιδιωτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.
     δ.  Εάν ο κ. Λαμπρινούδης είχε συμβουλευτεί το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας θα γνώριζε ότι βάσει του Ν. 2971/2001 περί «Αιγιαλού, παραλίας και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄285/19-12-2001 στο άρθρο 2 παρ.3 αναφέρεται ότι κύριος προορισμός του αιγιαλού είναι η ελεύθερη ακώλητη πρόσβαση προς αυτόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για κοινωφελείς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Στα πλαίσια αυτού του νόμου είναι η εγκεκριμένη μελέτη του διαθέτει ο Δήμος Χίου και η οποία προήλθε μετά από επαφές που είχαν οι μελετητές με το επιστημονικό προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δ. Χίου .
     ε.  Βάσει της εγκυκλίου 1038460/2439/β0010  περί « Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών , στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) Α΄ βαθμού »,  που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 792/29-4-2009 τεύχος Β΄ στο άρθρο 4 παρ. δ. και στο άρθρο 7  περί «Υποχρεώσεις Ο.Τ.Α. » απαγορεύεται η δημιουργία χώρων στάθμευσής αυτοκινήτων  σε χώρο αιγιαλού 

   Μετά από τα παραπάνω  ζητάμε από τον κ. Λαμπρινούδη για όσο είναι Δήμαρχος Χίου να επιστρέψει στην οδό της Νομιμότητας , στον σεβασμό των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και στην αναγνώριση του ρόλου που έχει  η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου.
 Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ενέργειές του  κινούν υποψίες.
Ο ρόλος του Δημάρχου είναι η εξασφάλιση του Δημόσιου συμφέροντος και όχι οι προσωπικές εξυπηρετήσεις  τρίτων.

   Η Συντονιστική Γραμματεία
της Πρωτοβουλίας για την Συγκρότηση Δημοτικής Κίνησης στη Χίο