Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΦΑΣΗ START-UP




Την αναιτιολόγητη και εν πολλοίς απαράδεκτη κωλυσιεργία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, ο οποίος αρνείται να υπογράψει την οριστική πράξη ένταξης αριθμού επιχειρήσεων που έχουν επιλεγεί από το Δεκέμβριο του παρελθόντος έτους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με τίτλο «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρήσεων (σε φάση start-up)» καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια της Σάμου δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «ένας σεβαστός αριθμός επιχειρήσεων έχει υποβάλλει ενστάσεις για την πορεία τους και  λόγω αυτών των ενστάσεων όποιες άλλες διαδικασίες που τις αφορούν (π.χ. πιστοποίηση εξόδων για απελευθέρωση εγγυητικών) έχουν κολλήσει και αναμένουν την ίδια υπογραφή από τον συγκεκριμένο άνθρωπο».
«Γιατί ο φορέας υλοποίησης ΕΛΑΝΕΤ καθυστερεί την εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά «την οριστικοποίηση των ενστάσεων προκειμένου να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε πιστοποίηση εξόδων».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΘΕΜΑ: ΔΡΑΣΗ 1 «ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ (ΣΕ ΦΑΣΗ START-UP)
Κύριε Υπουργέ,
Το Σεπτέμβριο του 2011 ανακοινώθηκε η αξιοποίηση 72 εκατομμ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» του ΕΣΠΑ, με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Μεταξύ των άλλων δημιουργήθηκε και το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους», μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Μία από αυτές τις δράσεις ήταν και η Δράση 1 «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)» ήταν συνολικού προϋπολογισμού 36.000.000 € και στόχευε στην ίδρυση άνω των 1.000 νέων επιχειρήσεων ενώ παράλληλα υπήρχε πρόβλεψη για τη δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα  θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΥΔ/ΕΠΑΕ) και τον Ενδιάμεσο Φορέα του  Επιχειρησιακού  Προγράμματος  Ανταγωνιστικότητα  και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ)  σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις εκχώρησης.
Οι δύο αυτοί φορείς θα λειτουργήσουν ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Το πρόγραμμα «έκλεισε» τον Δεκέμβριο του 2012 όπου όσες επιχειρήσεις είχαν επιλεχθεί σύμφωνα με την βαθμολογία που έλαβαν, έπρεπε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούσε το πρόγραμμα και μετά από τον έλεγχο αυτών, να τους οριστικοποιηθεί η ένταξη.
Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια της Σάμου δημοσιογράφος Γιώργους Γαρυφάλλου, «έχουν περάσει 3 περίπου μήνες και σύμφωνα με την ΕΛΑΝΕΤ (φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ) ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι κι έχουν γραφεί τα γράμματα ένταξης, δεν έχει μπει ακόμη υπογραφή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ».
Επίσης, ένας αριθμός επιχειρήσεων έχει υποβάλλει ενστάσεις για τις οποίες δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση ακόμα για την πορεία τους και  λόγω αυτών των ενστάσεων όποιες άλλες διαδικασίες που τις αφορούν (π.χ. πιστοποίηση εξόδων για απελευθέρωση εγγυητικών) έχουν κολλήσει και αναμένουν την ίδια υπογραφή από τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ
1.Γιατί ο φορέας υλοποίησης ΕΛΑΝΕΤ καθυστερεί την εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα;
2.Γιατί δεν οριστικοποιούνται οι ενστάσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε πιστοποίηση εξόδων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς Νικόλαος Κουίκ