Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ


Ρύθμιση νόμου για έργα στα λιμάνια
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ν. Λέσβου ΠΑΣΟΚ  Νίκου Σηφουνάκη, διαμορφώθηκε διάταξη νόμου, η οποία προτάθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και συμπεριελήφθη, σε νομοσχέδιο (παρ. 2 και 3 άρθρου 50) που κατατέθηκε Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, επιλύοντας μακροχρόνια προβλήματα που υπάρχουν σε λιμάνια της χώρας, και ιδίως των νησιών.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του Βουλευτή «Προηγούμενη ρύθμιση του νόμου 4014/2011 που είχε προωθηθεί από τον κ. Σηφουνάκη, ως αρμόδιου τότε Αν. ΥΠΕΚΑ, δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η ένταξη για χρηματοδότηση έργων λιμένων (ανακατασκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή κατασκευή νέων) στο ΕΣΠΑ, εξαιτίας της ύπαρξης - εντός των λιμενικών  εγκαταστάσεων  - αυθαιρέτων κατασκευών. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και λιμάνια του νομού Λέσβου, όπως του Σιγρίου και της Μυτιλήνης».
Με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο κατατεθειμένο, πλέον, νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα, χωρίς να κατεδαφισθούν οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές εντός λιμενικών εγκαταστάσεων, να ενταχθούν τα νέα έργα των λιμανιών στο ΕΣΠΑ, να ξεκινήσει η κατασκευή τους, και με την ολοκλήρωση των νέων έργων να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν νομιμοποιηθεί.
Με την ψήφιση, επομένως, του νομοσχεδίου, και με την αποτελεσματική ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, θα δοθεί η δυνατότητα να ξεπερασθούν πλέον όλα τα μέχρι σήμερα προβλήματα, να γίνει η άμεση ένταξη των νέων έργων των λιμανιών και να προχωρήσει η δημοπράτησή τους, ώστε να υλοποιηθεί η κατασκευή τους εντός των προθεσμιών του ΕΣΠΑ.
lesvosreport.gr