Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ





Την απαράδεκτη και εν πολλοίς εγκληματική απόφαση κατάργησης των παραρτημάτων του ΕΟΤ στη Μυτιλήνη και της δημιουργίας Υπηρεσιών Τουρισμού με έδρα τον Πειραιά, που σηματοδοτεί την οριστική ταφόπλακα στη βαριά βιομηχανία του νησιού, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «με την προδιαγεγραμμένη απόπειρα επιστροφής της χώρας στο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που προκάλεσε κατά γενική ομολογία τη χρεοκοπία της χώρας, όχι μόνο βάλλεται ο θεσμός των Περιφερειών αλλά παραβλέπεται η τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, εφόσον η διαχείρισή της ανατίθεται σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα ούτε για τις γεωγραφικές συντεταγμένες των 10 νησιών του Βορείου Αιγαίου».

«Με ποιο τρόπο προασπίζετε τη νησιωτικότητα, που υποτίθεται ότι είναι μία συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητα της χώρας μας;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την εξασφάλιση της ισότητας των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα νησιά, με τους αντίστοιχους των Περιφερειών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης. 


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΑΝΙΤΑΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΘΕΜΑ:  ΔΙΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κύριοι  Υπουργοί,

Με την επιστολή που σας απέστειλε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του, με αφορμή τη διαρροή της πληροφορίας για την πρόθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στην κατάργηση των παραρτημάτων του ΕΟΤ στη Μυτιλήνη και στη δημιουργία Υπηρεσιών Τουρισμού με έδρα στον Πειραιά, πληροφορηθήκαμε και εμείς για το προτεινόμενο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οργανόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού  και του ΕΟΤ.

Πιο συγκεκριμένα, επιχειρείται η διάλυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού και η δημιουργία Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στον Πειραιά (!), παρά το ότι νομοθετικά ο προγραμματισμός της ανάπτυξης έχει εκχωρηθεί στις αιρετές Περιφέρειες. Αυτό αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια του κεντρικού κράτους για να επανακτήσει τις υπηρεσίες που λειτουργούσαν αποκεντρωμένα.

Προφανώς παραβλέπετε το εύλογο ερώτημα για το τι σχέση μπορεί να έχει το Βόρειο Αιγαίο με τον Πειραιά και πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας η διαχείρισή της από ανθρώπους που πιθανά δεν έχουν ιδέα ούτε για το πού βρίσκονται γεωγραφικά τα 10 νησιά του Βορείου Αιγαίου!

Ταυτόχρονα ο θεσμός των αιρετών Περιφερειών βάλλεται ευθέως για μία ακόμη φορά, με την προδιαγεγραμμένη απόπειρα επιστροφής μας στο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που προκάλεσε κατά γενική ομολογία τη χρεοκοπία της χώρας.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ.  Υπουργοί:

1.Πώς προασπίζεται η «νησιωτικότητα» που υποτίθεται ότι είναι μία συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητα της χώρας μας;

2.Ποια ισότητα εξασφαλίζετε στους νησιώτες πολίτες και στους επιχειρηματίες σε σχέση με τους αντίστοιχους των Περιφερειών της Ηπειρωτικής Ελλάδας;

3.Μήπως θα έπρεπε να θυμηθείτε τον λόγο δημιουργίας του θεσμού των αιρετών Περιφερειών και να αποκαταστήσετε το ταχύτερο αυτήν την «αστοχία»;

Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς Νικόλαος Κουίκ