Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ -ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. - Η 5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013





Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στον Πειραιά, η 2η συνάντηση της Γραμματείας της Συνόδου των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. (European Coast Guard Functions Forum – 2nd Secretariat Meeting), στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας 2012-2013, με βασικό στόχο τη συνέχιση της προετοιμασίας της 5ης Συνόδου των Αρχηγών των Ακτοφυλακών η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Χίο, εντός του Σεπτεμβρίου 2013.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ως μέλη της Γραμματείας του Forum, εκπρόσωποι της Γερμανίας, Ιταλίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Ρουμανίας και Σουηδίας καθώς και στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE) & Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Έλεγχο της Αλιείας (EFCA). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των αρμοδίων Υπηρεσιών ΥΝΑ.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία  του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ.Σ. ΜΠΑΝΤΙΑ Δημήτριου,  συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα θέματα:

·         Εξελίξεις σχετικά με την μελέτη (feasibility study) της Ευρ. Επιτροπής αναφορικά με τις λειτουργίες των Ευρωπαϊκών Ακτοφυλακών.  
·         Ανάπτυξη δικτύου των Ακαδημιών των Ακτοφυλακών των Κ-Μ της Ε.Ε.. 
·         Οικονομική βιωσιμότητα  του Forum.
·         Δημιουργία επίσημης ιστοσελίδας του Forum.
·         Προετοιμασία της 5ης Συνόδου των Αρχηγών των Ακτοφυλακών.

Σημειώνεται ότι η 3η Συνάντηση της Γραμματείας του Forum, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου 2013.