Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Λέσβο, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο συνέδριο Ελαιολάδου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στον Παπάδο της Γέρας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, συναντήθηκε μαζί του, συζητώντας για όλα τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στον αγροτικό τομέα.
Ο Περιφερειάρχης έχοντας ιεραρχήσει το προηγούμενο διάστημα τα ζητήματα Αγροτικής Πολιτικής που χρήζουν της προσοχής του Υπουργείου, κατέθεσε στον κ. Τσαυτάρη σχετικό Υπόμνημα με τα κυριότερα εξ αυτών.

Ειδικότερα το Υπόμνημα περιλάμβανε τα παρακάτω ζητήματα:

  • Υλοποίηση των Επενδυτικών Σχεδίων του μέτρου -121 κ΄123 (Σχέδια Βελτίωσης κ΄ μεταποίηση)
Α) Επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των σχεδίων τα οποία έχουν υποβληθεί το Σεπτέμβριο του 2011 για το μέτρο 121 και τον Ιανουάριο του 2012 για το 123.
Β) Εξασφάλιση Πιστώσεων από το Τραπεζικό Σύστημα για την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών αλλά και Δανείων έναντι της επιχορήγησης ή και για την ίδια συμμετοχή, έτσι ώστε να υπάρξει ρευστότητα για την υλοποίησή τους.
  • Διευκόλυνση στην έκδοση  αδειών λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων (αυτές που ανήκουν στην κατηγορία Α)

  • Συγκεκριμένες αποφάσεις για την οριστική λύση σε ότι αφορά στη διαχείριση Υγρών Αποβλήτων Ελαιοτριβείων και Τυροκομείων

  • Επιδότηση Μεταφοράς των παραγόμενων Αγροτικών Προϊόντων από τα νησιά μας (Βόρειο Αιγαίο) προς τις υπόλοιπες περιοχές

  • Επίσπευση διαδικασιών εκ μέρους του Υπουργείου της υπογραφής των οριστικών συμβάσεων των υποψηφίων δικαιούχων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, για αιτήσεις που υποβλήθηκαν τέλος του 2011 και σαν πρώτο έτος πληρωμής θα έπρεπε να είναι το 2012.

  • Μικρά Σχέδια Βελτίωσης και Νέοι Γεωργοί
Δύο μέτρα που οι Κτηνοτρόφοι περιμένουν να προκηρυχθούν. Υπήρξαν εξαγγελίες μέσω του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σε συνάντηση με εκπροσώπους Φορέων. Ζητούμε άμεση επαναπροκήρυξη των μέτρων ώστε να υπάρξει καλύτερη απορρόφηση των Κοινοτικών Κονδυλίων.

  • Ενίσχυση των κονδυλίων για επιδότηση κυνηγιού των
κουνελιών που καταστρέφουν τις καλλιέργειες σιτηρών στη Λήμνο.

  • Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να
προχωρήσει ο Αναδασμός στον Πρώην Δήμο Ατσικής στη Λήμνο.

  • Ενεργοποίηση του προγράμματος για τη διάλυση σκαφών,
προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα αλιέων που ήδη έχουν κατατεθεί.

  • Αποζημίωση των αλιέων για τις καταστροφές που αντιμετωπίζουν τα δίχτυα τους από θαλάσσια θηλαστικά    (κατά κύριο λόγο δελφίνια)

  • Κατάθεση πρότασης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τις μαστιχοκαλλιέργειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2012, που αφορά «Πρόγραμμα Αντικατάστασης Καμένων Μαστιχόδεντρων μέσω αγενούς πολλαπλασιασμού από επιλεγμένους και μοριακά ταξινομημένους κλώνους της Χίου».

  • Προώθηση των προτάσεων για εγγειοβελτιωτικά έργα στα
νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που έχουν ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.