Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ




Συνάντηση με τον διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Κοντό είχε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ Απόστολο Κοιμήση, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Λαρισαίων, Κώστα Τζανακούλη, και τον πρόεδρο ΠΕΔ Θεσσαλίας  και δήμαρχο Κιλελέρ Ρίζο Κομήτσα προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει στο ισχύον καθεστώς εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του οργανισμού από τους δημοτικούς ανταποκριτές – υπαλλήλους των δήμων.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ υπογραμμίστηκε, ότι μετά τον Καλλικράτη και τη συνένωση των δήμων το καθεστώς των ανταποκριτών, αν και αναμορφώθηκε, δεν έχει αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων να γίνεται με δυσκολία, δεδομένου ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον καθήκοντα σε μια περίοδο που οι δήμοι έχουν μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα με την άσκηση νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν με τον Καλλικράτη.

Εκτός αυτού, οι δήμοι καλούνται να καλύψουν από το δικό τους προϋπολογισμό τα λειτουργικά έξοδα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Αντίθετα ο ΟΓΑ εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του χωρίς να απασχολεί δικούς του υπαλλήλους και χωρίς να βαρύνεται με καμία δαπάνη, εκτός της αποζημίωσης την οποία καταβάλει κάθε δύο μήνες στους ανταποκριτές δημοτικούς υπαλλήλους.

Τούτων δοθέντων, η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον διοικητή του ΟΓΑ ενημέρωση για το πώς σκοπεύει εφεξής ο οργανισμός να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του, και αν εξετάζεται η περίπτωση να αναλάβει ο ίδιος ο ΟΓΑ με δικούς του υπαλλήλους και υπηρεσίες την εξυπηρέτησή τους.
Η ΚΕΔΕ πρότεινε, στο βαθμό που ο ΟΓΑ επιθυμεί την εξυπηρέτηση των σκοπών του με υπαλλήλους των δήμων, είτε κατ’ αποκλειστικότητα απασχολούμενους, είτε με παράλληλη προς τα κύρια καθήκοντά τους απασχόληση, το θέμα να εξετασθεί σε συνεργασία με τον ΟΓΑ, το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ εκ μέρους των Δήμων και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκ μέρους των υπαλλήλων των δήμων, προς την κατεύθυνση σύναψης σχετικών προγραμματικών συμβάσεων και ανάλογων χρηματοδοτήσεων.

Ο διοικητής του ΟΓΑ πρότεινε και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κοινή Ομάδα Εργασίας, η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.