Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ


Ερώτηση
προς τον
Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Κατάργηση μετακίνησης ετεροδημοτών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο καταγωγής τους (αν, δεν δηλώσουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ότι επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στον τόπο διαμονής τους), ενώ τα κόμματα επιχορηγούνται με σημαντικά ποσά, για την μετακίνηση των ετεροδημοτών και παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να απουσιάσουν δικαιολογημένα από την εργασία τους για αυτόν τον σκοπό.

Οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που επικρατούν επιβάλουν την επανεκτίμηση και τον επαναπροσδιορισμό αποφάσεων και πρακτικών που αφορούν στη σχέση του πολίτη με την πολιτική, προσαρμοσμένων σε αυτές τις συνθήκες. Πληθώρα ετεροδημοτών που αδυνατούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος της μετακίνησής τους και δεν υποβάλουν σχετική δήλωση, θα στερηθούν το δικαίωμα του εκλέγειν, εξαιτίας της οικονομικής τους αδυναμίας. Αυτό, θέτει σε κίνδυνο μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας και αποτελεί καθήκον και χρέος της συντεταγμένης Πολιτείας να προφυλάξει και να προστατέψει το αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη να εκλέγει τους αντιπροσώπους του.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών στον τόπο διαμονής τους, με απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, για να μπορούν να ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και οι τοπικές κοινωνίες να εκφράζουν τη βούλησή τους;


23 Μαΐου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος