Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ANOIXTH EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ


Αγαπητοί γονείς,
η επιτροπή αναπληρωτών – ωρομισθίων – αδιορίστων Χίου σας καλεί να «αγκαλιάσετε» την προσπάθεια της ώστε τα σχολεία – νηπιαγωγεία του νησιού μας κι όλης της Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανά. Άλλωστε, γνωρίζετε κι εσείς από πρώτο χέρι τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία – νηπιαγωγεία, οι μαθητές μας αλλά και εμείς οι εκπαιδευτικοί. Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας έχει επηρεάσει την παιδεία μας σε πολύ άσχημο βαθμό και νιώθετε όπως κι εμείς την ίδια αγωνία για το μέλλον της σημερινής εκπαίδευσης.
Τα προβλήματα του σημερινού σχολείου δεν είναι λίγα, με κυρίαρχη την προσπάθεια του κράτους για μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από την κατάργηση τμημάτων αλλά και σχολείων, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι, ο ίδιος ο ρόλος του αναπληρωτή καθίσταται πρόβλημα εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών. Συγκεκριμένα, ολοένα και με μεγαλύτερη καθυστέρηση πραγματοποιούνται οι προσλήψεις,  με αποτέλεσμα τάξεις να παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς και να «υποδέχονται» διαφορετικούς κάθε χρόνο. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα. Κάθε χρόνο, καλούμαστε για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης να μετακινηθούμε εν μια νυκτί σε ένα τελείως καινούριο και ξένο περιβάλλον, στο οποίο αναγκαζόμαστε άμεσα να προσαρμοστούμε, γνωρίζοντας όμως ότι είμαστε περαστικοί. Δυστυχώς, ακόμα και τότε, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι μετά την απόλυση μας, θα μπορέσουμε να ξαναδουλέψουμε στα ίδια μέρη.
Ως  αναπληρωτές εκτός από την παιδαγωγική κατάρτιση που μας δίνει τα εφόδια να προσφέρουμε στα παιδιά σας, τα παιδιά μας, ουσιαστική  καλλιέργεια, είμαστε συνειδητοί πολίτες. Στόχος μας είναι η μάθηση να οδηγήσει σε μία αξιοπρεπή ζωή.
 Όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν απαιτούν και τη δική σας συμπόρευση - συμμαχία γιατί οι εκπαιδευτικοί και  οι γονείς πολεμάμε για έναν κοινό σκοπό. Άλλωστε αντιμετωπίζετε κι εσείς την ίδια σκληρή πραγματικότητα  είτε ως άνεργοι είτε ως εργαζόμενοι Ας αγωνιστούμε από κοινού για το μέλλον των παιδιών μας. Πάμε να ομορφύνουμε μαζί τα όνειρα τους γιατί αυτά είναι το μέλλον της χώρας μας. Επιθυμούμε να φτιάξουμε ένα σχολείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τους, ένα σχολείο χωρίς φροντιστήρια, χωρίς αβεβαιότητα για το αύριο.

Στόχος μας είναι να είστε ενήμεροι για τη σημασία όλων αυτών που συμβαίνουν, συνειδητοποιώντας ότι μόνο ο κοινός μας αγώνας μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις  για τη ζωή και για τη γνώση. Θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί σας να μην κλείσει κανένα σχολείο και νηπιαγωγείο, να μην κλείσει καμιά ειδική τάξη, να μην καταργηθεί καμιά ειδικότητα, να μην συγχωνευθεί κανένα τμήμα, να μην ακυρωθεί κανένα όνειρο νέου ανθρώπου, που μπήκε στη δουλειά. Θέλουμε να διεκδικήστε μαζί μας και να στείλετε το δικό σας μήνυμα αγώνα για  αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Επιτροπή αναπληρωτών ωρομίσθιων και αδιόριστων εκπαιδευτικών του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Χίου.