Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : ΟΧΙ ΣΤΗΝ "ΤΥΦΛΗ" ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ


«Η αξιολόγηση για κινητικότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ δεν πρέπει να γίνει τυφλά και οριζόντια, αλλά εξειδικευμένα», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο»  ο κ. Στυλιανίδης αφού αναφερει ότι «το υπουργείο Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση θα σηκώσουν το βάρος που τους αντιστοιχεί στα θέματα της κινητικότητας υπαλλήλων, όπως άλλωστε πρώτοι το έκαναν και στα ζητήματα της οικονομικής εξυγίανσης και των απαραίτητων περικοπών», τονίζει: «Πιστεύω, όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει τυφλά και οριζόντια για να μη θέσουμε σε κίνδυνο ζωτικές λειτουργίες των δήμων και των κοινωνικών τους δικτύων. Η συνταγματική ιδιαιτερότητα των ΟΤΑ τούς διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αρα, τα κριτήρια αξιολόγησης θα πρέπει να είναι εξειδικευμένα. Επίσης, προτάσσουμε την ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα και επιδιώκουμε κάθε απόφασή μας να συμβάλει στην εξυγίανση των δήμων με ιδιαίτερα αυξημένο μισθολογικό κόστος.Η ευαισθησία μας για τις κοινωνικές δομές εκδηλώθηκε έμπρακτα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 150 εκατ. ευρώ, που μαζί με το υπουργείο Εργασίας διασφαλίσαμε για τη συνέχιση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΔΑΠ.»
Ερωτηθείς δε για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό της Αυτοδιοίκησης που εμφανιζεται πλεονασματικός για τέταρτο μήνα με ποτέλεσμα πολλοι να μιούν για πλασματικά στοιχεία ο υπουργός αφού υπενθυμίζει ότι  «οταν αναλάβαμε το υπουργείο Εσωτερικών τον Ιούνιο του 2012, οι άμεσες οφειλές των δήμων ξεπερνούσαν τα 2,5 δισ. ευρώ, με ένα δισ. ευρώ εξ αυτών να αφορά τις τοπικές οικονομίες που στέναζαν από έλλειψη ρευστότητας», απαντά: «Πήραμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. Εξορθολογίσαμε τα οικονομικά, κρατήσαμε όρθιους τους δήμους, στηρίξαμε τα κοινωνικά δίκτυα αποπληρώνοντας τις οφειλές σε προνοιακές δράσεις κατά προτεραιότητα, εξοφλήσαμε 1.047 έργα του «Θησέα» που εκκρεμούσαν από το 2011 και χάρη στη σφιχτή διαχείριση επιτύχαμε να βγάλουμε πλεόνασμα το 2012 και να μπούμε επίσης με πλεόνασμα 386,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2013. Κάτι που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα τόσο από την Ευρώπη όσο και από τους Διεθνείς Οργανισμούς.»