Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ 2012



Όπως είναι γνωστό και επιβεβαιώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, κατά την επίσκεψή του στη Χίο σήμερα 31.07.2013, το πρόγραμμα για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά του 2012 έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ύψος του προγράμματος που αφορά στη Χίο ανέρχεται στα 10 εκ. Ευρώ και στο μεγαλύτερο μέρος του θα κατευθυνθεί στους μαστιχοπαραγωγούς..

Σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε το ποσό αυτό.

Μέχρι της 9 Αυγούστου θα ολοκληρωθεί από τα συνεργεία ελέγχου του ΕΛΓΑ η πλήρης καταγραφή των ζημιών (εφαρμοστικές εκτιμήσεις). Στη συνέχεια θα εκδοθεί η ΚΥΑ που θα καθορίζει τις διαδικασίες για την ενίσχυση των αγροτών. Η εν λόγω ΚΥΑ θα ακολουθεί τους εγκεκριμένους κανονισμούς για τις αποζημιώσεις. Βασική προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση αποτελεί η υποχρέωση να ήταν  δηλωμένες στο ΟΣΔΕ (ολοκληρωμένο σύστημα δήλωσης καλλιεργειών) οι καλλιέργειες του 2012.

Η ενίσχυση από το πρόγραμμα θα αφορά σε 3 κατηγορίες:
Α) Την ενίσχυση της ηρτημένη παραγωγής για το 2012, δηλαδή την πληρωμή για όσους είχαν απώλεια παραγωγής του 2012
Β) Την ενίσχυση για την ανασύσταση των καλλιεργειών
Γ) Την ενίσχυση για απώλεια παραγωγής μέχρι και το 2016.


Σημειώνεται ότι η σοβαρή προετοιμασία που είχε γίνει πριν την υποβολή του προγράμματος τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Βουλευτή Χίου, Κωστή Μουσουρούλη, είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του προγράμματος σε διάστημα 5 μηνών από την υποβολή του