Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΤΟ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ

Ο Χασάν Μπίμπερ, καταζητούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις το Μάρτιο στην Τουρκία, συγκαταλέγεται στους προσαχθέντες από τις ελληνικές Αρχές μετά τον εντοπισμό του φουσκωτού - γιάφκα στις ακτές της Χίου, όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ.

Στους προσαχθέντες για το φουσκωτό Τούρκος καταζητούμενος για τρομοκρατικές επιθέσεις
Ο Μπίμπερ είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους για δύο επιθέσεις κατά γραφείων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ερντογάν και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα στις 18 Μαρτίου.
Οι τουρκικές Αρχές αναμένεται να ζητήσουν από την Ελλάδα να προωθήσει τους προσαχθέντες υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου και του Μπίμπερ.
Ο Χασάν Μπίμπερ είναι ο πρώην επικεφαλής της ένωσης Liman-İş, η οποία σε ανακοίνωσή της το Μάρτιο είχε αναφέρει ότι ο επικεφαλής της από το 1992 έως το 1999 δεν είχε πλέον σύνδεση με το συνδικάτο.
Ολα ξεκίνησαν όταν σκάφη του Λιμενικού Σώματος εντόπισαν σε τυχαίο έλεγχο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος μήκους 7 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο αλλοδαποί τουρκικής υπηκοότητας, κουρδικής καταγωγής.
Εκπληκτοι οι λιμενικοί βρήκαν εντός του σκάφους, μέσα σε ταξιδιωτικούς σάκους, δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες αλλά και εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν πως τα αντιαρματικά όπλα ήταν έτοιμα προς χρήση, πάνω σε σωλήνες εκτόξευσης, όπως και τα εκρηκτικά που είχαν συνδεδεμένους πυροκροτητές, σαν να κατευθύνονταν οι δράστες σε επιχείρηση, ενώ τα όπλα δεν είναι ελληνικά.
Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι δύο Ελληνες και οι δύο Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν. Το ταχύπλοο έχει το όνομα ΕΜMΑ, τον αριθμό ΛΠ 1087-1 και είχε προορισμό την Τουρκία.
Την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική, η οποία πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια που είχαν νοικιάσει οι συλληφθέντες σε Αθήνα, Κόρινθο αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο ένας από τους Ελληνες συλληφθέντες είναι 21 ετών και σπουδαστής στη Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο. Φέρεται να δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ, για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία χωρίς να γνωρίζει τι μετέφερε. Πηγές από το Λιμενικό αναφέρουν πως έφερε μαζί του πλαστό δελτίο ταυτότητας.
Ο δεύτερος Ελληνας είναι 40 ετών και είναι ύποπτος από τις Αρχές για σκοτεινές υποθέσεις. Η υπόθεση έγινε ακόμη πιο περίεργη, όταν λίγη ώρα μετά τη σύλληψη των 4 ατόμων η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε ακόμη δύο άτομα στη Χίο, έναν Ελληνα, επίσης 50 ετών, και έναν Τούρκο, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι, καθώς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φουσκωτό και τις έρευνες και εκτιμάται πως είναι συνεργοί των συλληφθέντων.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής τράβηξαν οι Τούρκοι, οι οποίοι θεωρείται πως ανήκουν είτε στην οργάνωση ΡΚΚ, είτε στην DHKP-C (Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος), με σκοπό να προχωρήσουν σε επιθέσεις επί τουρκικού εδάφους.
Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως έχουν στα χέρια τους σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων τρομοκρατών. Στην Αθήνα, στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν έλεγχο σε διαμέρισμα. Σημειώνεται ότι στην ίδια οδό στον αριθμό 3 στεγάζονται τα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε τουλάχιστον 12 προσαγωγές υπόπτων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ethnos.gr