Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ , ΕΚΤΙΜΑ Η ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ




Εκρηκτικά και οπλισμός βρέθηκαν το πρωί σε φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών από άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, πυροδοτώντας μια μεγάλη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο και ανησυχία σε διπλωματικό επίπεδο καθώς διερευνώνται οι σχέσεις των συλληφθέντων και της όλης υπόθεσης με κουρδικές ένοπλες οργανώσεις.
Στο σκάφος επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο Τούρκοι, οι οποίοι συνελήφθησαν. Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε.

Δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν έπειτα στη Χίο, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά τον εντοπισμό του φουσκωτού σκάφους με τον οπλισμό και την σύλληψη των τεσσάρων επιβαινόντων, (δυο Ελλήνων και δύο Τούρκων υπηκόων, κουρδικής καταγωγής).

Μέχρι στιγμής το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει συνολικά 14 προσαγωγές Κούρδων, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, για τους οποίους ωστόσο δεν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής στην συγκεκριμένη υπόθεση και πιθανότατα θα αφεθούν ελεύθεροι, ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δύο νέοι συλληφθέντες στη Χίο είναι Ελληνες και συνελήφθησαν κοντά στο Λιμεναρχείο, όπου κρατούνται οι άλλοι τέσσερις. Από την προανάκριση που ακολούθησε, φέρεται να είναι συνεργάτες των τεσσάρων και είχαν μεταβεί στο νησί και με αυτοκίνητο, το οποίο έφερε αθηναϊκές πινακίδες, προκειμένου να ελέγχουν το χώρο για την ασφαλή μεταφορά του οπλισμού στην Τουρκία.

Συνολικά ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική 10 οικήματα, κυρίως στα Εξάρχεια και στην Θεσσαλονίκη και έχει κατασχεθεί ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό, τα οποία εξετάζονται. Ανάμεσα στους χώρους που ερευνήθηκαν ήταν και τα γραφεία τουρκικής οργάνωσης στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου είχε δηλώσει ως κατοικία ο ένας από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς στο φουσκωτό σκάφος με τα όπλα στη Χίο.

Ερευνα έγινε και στο σπίτι του ενός εκ των Ελλήνων που επέβαινε στο φουσκωτό, στην Κόρινθο.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο ένας από τους Κούρδους είχε ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά δεν του χορηγήθηκε.

Επισήμως δεν διευκρινίστηκε αν οι δύο Κούρδοι που συνελήφθησαν στη Χίο καταζητούνται για ένοπλη δράση στην Τουρκία, αλλά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι είναι μέλη κουρδικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον χώρο.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, συνδέουν την υπόθεση με την έκρηξη χειροβομβίδας που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2011 σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, κατά την οποία σκοτώθηκε 32χρονος Κούρδος. Τότε είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα, εκτός των άλλων και αντιαρματικά βλήματα, παρόμοια με αυτά που κατασχέθηκαν στην Χίο.

Τότε η έκρηξη αποδόθηκε σε κάποιο λάθος σε κρησφύγετο της οργάνωσης DHKP-C και οι αστυνομικοί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι οι συλληφθέντες στη Χίο είναι μέλη της ίδιας οργάνωσης.
Εκείνο που επιβεβαιώνεται από το σημερινό συμβάν στην Χίο, είναι ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ Κούρδων και Ελλήνων, γι' αυτό και εξετάζονται όλες οι διασυνδέσεις και οι δραστηριότητες των συλληφθέντων, για να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτύξει κοινή δράση στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η προέλευση των όπλων που κατασχέθηκαν στην Χίο, αλλά η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής είναι σε πλήρη εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωση της αναμένονται ανακοινώσεις.

Ανακοίνωση του Λιμενικού

Το βράδυ το Λιμενικό Σώμα δημοσιοποίησε φωτογραφία των όπλων που βρέθηκαν στο σκάφος και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο των καθημερινών και εντατικών αστυνομικών ελέγχων που διενεργούνται με περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε όλη τη χώρα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αποφυγή έκνομων πράξεων, εντοπίστηκε πρωινές ώρες σήμερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, από ΠΛΣ του Λιμενικού Σώματος φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος μήκους 7 περίπου μέτρων, με τέσσερις επιβαίνοντες (02 Έλληνες και 02 αλλοδαποί), οι οποίοι μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν 02 αντιαρματικούς όλμους, 04 χειροβομβίδες, 02 πιστόλια, σφαίρες, καθώς και εκρηκτικούς μηχανισμούς, τα οποία και κατασχέθηκαν.

»Το ταχύπλοο σκάφος οδηγήθηκε στο λιμένα της Χίου, όπου και κατασχέθηκε, ενώ οι τέσσερις επιβαίνοντες συνελήφθησαν από τη Λιμενική Αρχή Χίου που διενεργεί την προανάκριση.

»Το σύνολο των κατασχεθέντων αντικειμένων (οπλισμός, πυρομαχικά, σκάφος) καθώς και οι 4 συλληφθέντες (2 Έλληνες και 2 αλλοδαποί), μαζί με 2 προσαχθέντες (1 Έλληνας και 1 αλλοδαπός), παραδόθηκαν από τη Λιμενική Αρχή Χίου προς το Κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε.Β. (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας), το οποίο και συνεχίζει την προανάκριση της υπόθεσης λόγω αρμοδιότητας».
lesvosreport.gr