Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

OMIΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (30/7/2013)

Κύριε Υπουργέ,

Κάνατε μια ανάλυση προγραμμάτων για την απασχόληση, που «τρέχουν» αυτή την περίοδο, και τα οποία καλύπτουν σήμερα ένα μέρος της νέας γενιάς.

Πιστεύω ότι απαιτείται ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός, όχι μόνο ελληνικός, αλλά ευρωπαϊκός, για τη στήριξη της απασχόλησης, που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής και ευρωπαϊκής νέας γενιάς. Θα ήθελα να επισημάνω την πρόταση του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολλάντ για την στήριξη θέσεων 5ετούς απασχόλησης νέων ανθρώπων.

Η σημερινή νέα γενιά βιώνει την υψηλότερη ανεργία που έχει βιώσει γενιά κατά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο από τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς.Είναι ένα πρόβλημα δομών, ένα πρόβλημα οικονομικό, ένα πρόβλημα πολιτικό, ένα πρόβλημα θα έλεγα ακόμα και πολιτιστικό.

Μπορούμε σήμερα να αξιοποιήσουμε τα προσόντα και τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς, που είναι η πιο μορφωμένη, η πιο καταρτισμένη και η πιο δικτυωμένη νέα γενιά μέχρι σήμερα? Θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια οικονομία της καινοτομίας, που θα μπορεί να αξιοποιεί την εκπαίδευση των νέων, μια κοινωνική οικονομία που θα αξιοποιεί τον ενθουσιασμό των νέων για εθελοντισμό, για προσφορά, για αλληλεγγύη, μια πράσινη οικονομία που θα αξιοποιεί την ευαισθησία της νέας γενιάς για προστασία περιβάλλοντος του? Μπορούμε να μετασχηματίσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά σε θετικά κίνητρα μέσα από ολοκληρωμένη πολιτική για την απασχόληση?

Υπήρξε μια θετική προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση με τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης. Όμως πρέπει να αξιολογηθούν και αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που δημιούργησαν, σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Ταυτόχρονα, 4 μήνες μετά, οι νέοι άνθρωποι που απασχολήθηκαν σε αυτά τα προγράμματα, δεν έχουν πληρωθεί. Οφείλει το Υπουργείο Εργασίας να μεριμνήσει για την επίλυση του προβλήματος.

Να εξετάσουμε με ποιο πακέτο προγραμμάτων, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που, όπως προανέφερα, είναι το ζητούμενο, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό πλαίσιο για την απασχόληση, που θα προωθεί την εργασία και την ένταξη του νέου ανθρώπου, ως ένα απαραίτητο στοιχείο της κοινωνίας , σε αυτή. Κεντρικό θέμα σε αυτό το πλαίσιο είναι, ασφαλώς, η αξιοπρεπής απασχόληση. Μόνο όταν υπάρχει αυτή, ο νέος αισθάνεται δημιουργικό στοιχείο της κοινωνίας, ενταγμένος στο πλαίσιο της.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρω ότι ο φοβερός δείκτης ΝΕΕ Ts ( αριθ. Εκπαίδευσης , Απασχόλησης ή Κατάρτισης ) που αφορά νέους εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Απέναντι σε αυτό το νέο φαινόμενο απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και άμεσες δράσεις.