Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΗΣ ΧΙΩΤΙΣΣΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑ




Γράφει η Θάλεια Χούντα

Πρίν κάποιες ημέρες, συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου, μόλις μία ημέρα μετα την επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ, εκοιμήθη η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Ευγενία Κλειδαρά, γνωστή σε όλους και ως “Μανούλα”.
Η σχέση μου μαζί της, άκρως προσωπική, ξεκινάει το 1986, όταν η οικογένεια μου βίωσε μέγα θαύμα από τον Άγιο Ραφαήλ. Θεωρώ τον εαυτό μου ιδαιτέρως τυχερό, διότι μου εδόθη η ευκαιρία να αναπτύξω μία τόσο στενή και πνευματική σχέση με μία τόσο χαρισματική προσωπικότητα, της οποίας η απουσία μόνο κενό μπορεί να αφήσει στον Ορθόδοξο κόσμο.
Δικαιολογημένα θεωρείται παγκοσμίως η πλέον αναγνωρισμένη Ηγουμένη του αιώνα, τόσο για το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και θεολογικό της έργο, όσο και το πνευματικό και συγγραφικό της έργο.
ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να αμφισβητήσει το πολυεπίπεδο έργο που αφήνει πίσω της. Αδιάψευστοι μάρτυρες τα αμέτρητα φιλανθρωπικά της έργα, τα οποία θα καταμαρτυρούν στα επόμενα χρόνια το ότι “στα χέρια της Ηγουμένης ο Μοναχικός βίος βρήκε τη σωστή πορεία του”.
Έργα, δωρεές οι οποίες αποκαλύπτονται μετά θάνατον, λόγω της “αθόρυβης” και ταπεινής δράσης της Ηγουμένης, τόσο σε ιεραποστολικό, κοινωνικό και θρησκευτικό επίπεδο όσο και σε αμυντικό επίπεδο, αφού το στρατιωτικό ελικοδρομίο της Μυτιλήνης αποτελεί ένα από τα πολλά έργα που είχε προσφέρει η Ηγουμένη Ευγενία για την αμυντική ασφάλεια αυτού του τόπου.
Για να απαριθμήσει κάποιος τα έργα της, που ξεφεύγουν του Μοναστηριακού χώρου, θα πρέπει να τα καταγράψει σε τόμους βιβλίων. Η χριστιανικη της ακτινοβολία αντανακλάται με τον πλέον αρμονικό τρόπο στο πνευματικό έργο της, αξιοθαύμαστο τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα, έλκοντας βιβλιοκρισίες επί παγκοσμίου επιπέδου.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι για το έργο της Ηγουμένης, κορυφαίοι επιστήμονες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αμερική, στη Γερμανία, στη Ρουμανία, στη Σουηδία, έχουν εκδόσει βιβλία, στα οποία αναφέρονται στο συγγραφικό της έργο, ενώ είκοσι επιστήμονες Καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων ασχολήθηκαν με την μελέτη των συγγραμμάτων της.
Η Ηγουμένη Ευγενία κατόρθωσε να συνδυάσει τα “χίλια πρόσωπα” σε ένα, σε πλήρη αρμονία: της Εκλεκτής του Θεού, της Συγγραφέως, της Λογοτέχνου, της Αποστόλου των ψυχών, της…..της …της…
Τα 400 βραβεία τα οποία είχε λάβει η Ηγουμένη, τιμούν το μοναδικό της έργο επί γής, το οποίο εν της πράγασι δεν είχε όρια.
Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια απο αυτά:
Δίπλωμα “Διεθνής Γυναίκα της Χρονιάς “, όπως επί δέκα συναπτά έτη ανακηρύχθηκε από την Αμερική και Αγγλία (Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ) “Διεθνής Γυναίκα της Χρονιάς”.
Μετάλλιο Αξίας και Τιμής, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου που έκτισε η Ηγουμένη στο Στρατηγείο Μυτιλήνης.
Βραβείο με όλα τα εμβλήματα της ΑΣΔΕΝ όλων των νήσων, από τον Ανώτατο Στρατηγό Αιγαίου γαι την συνεισφορά της στο αμυντικό επίπεδο.
Προεδρικό Βραβείο, Προεδρική Σφραγίδα Τιμής από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το Ανώτατο Βραβείο Λογοτεχνίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών.
Βραβείο Τιμής, από τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολα Μπέρνς.
Δίπλωμα “Διεθνής Γυναίκα της Χρονιάς 1998″ από την Σουηδική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών γιά ένατη χρονιά.
Την ανεκύρηξαν Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου της Ρουμανίας.
Της επιδόθηκε η Τήβεννος της Επιτίμου Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπως επίσης το το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της αφιέρωσε μια Βιβλιοθήκη που θα φέρει το όνομά της εις το διηνεκές και θα περιέχει τα βιβλία της.
Την ανεκύρηξαν Ομότιμο Ακαδημαϊκό της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας.
Η μεγάλη αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Βουκουρεστίου, φέρει το όνομα της.
Της επιδόθηκε η Τήβεννος της Επιτίμου Πρυτάνεως και ο Θηρεός του Τμήματος Φιλοσοφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας των ΗΠΑ.
Ασημένιος Σταυρός από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας και τον Αρχηγό Στρατού.
Δίπλωμα απο τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ Πέτρον Ζ’ για το Ιεραποστολικό της έργο και την τεράστια σε βοήθεια συμπαράστασή της στο Πατριαρχείο.
Το Σάββατο 10 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της Ηγουμένης. Θα είμαστε εκεί, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτήν την Θεία φυσιογνωμία