Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ




Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή, όπως υποστηρίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης την άρνηση του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου να καταθέσει την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα φορολογίας των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ειδικότερα με την υπ. αριθμ. 1149 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) που υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θ. Δρίτσας, Δ. Γάκης, Γ. Δραγασάκης, Α. Καλογερή, Γ. Σταθάκης, Δ. Στρατούλης, Ν. Συρμαλένιος και Ε. Τσακαλώτος στις 6 Ιουνίου ζητούσαν την κατάθεση επιστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των απαντήσεων της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές των ναυτιλιακών εταιρειών.

Η ΑΚΕ κατατέθηκε σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 4962/443 Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που είχαν υποβάλλει οι βουλευτές στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 και για την οποία ουδέποτε κατατέθηκαν τα αιτούμενα έγγραφα από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Για δεύτερη φορά η κυβέρνηση διά του νέου Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη επέλεξε να μην καταθέσει τα έγγραφα που ζητήθηκαν εκ νέου παραθέτοντας στοιχεία που είναι ήδη γνωστά.

Ο κ. Υπουργός δικαιολόγησε μάλιστα τη στάση του αναφέροντας στο κείμενο της απάντησης ότι «στην παρούσα φάση διαβούλευσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής τόσο για λόγους δεοντολογίας όσο και για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής δεν κρίνεται σκόπιμη η δημοσιοποίηση των συναφών κειμένων» δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας, ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτή Α Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: 

« Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν διαπραγματεύεται με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και με τον ελληνικό λαό για να φοβάται τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ανταγωνιστές οι οποίοι γνωρίζουν τα πάντα, αφού η ίδια η κυβέρνηση τους έχει παράσχει όλα τα σχετικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διαχειριστεί το θέμα με πλήρη διαφάνεια και να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οφείλει επίσης να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί πασχίζει να προφυλάξει τους έλληνες εφοπλιστές για τη φοροασυλία που απολαμβάνουν την ίδια ώρα που έχει εξοντώσει την ελληνική κοινωνία με φόρους και χαράτσια». 




protothema.gr