Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου και στους πατέρες


Άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας εννέα μηνών θα μπορεί να χορηγείται πλέον και στους πατέρες  με την αλλαγή του νόμου για τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων και κατόπιν οδηγιών της ΕΕ και του Συνηγόρου του Πολίτη ώστε να καταργηθούν οι διακρίσεις και να υπάρξει κατεύθυνση προς την ισότητα των φύλων.
Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στον Συνήγορο για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ανατροφής παιδιού και άλλων σχετικών διευκολύνσεων σε υπαλλήλους με οικογενειακές υποχρεώσεις, με βάση τον υπαλληλικό κώδικα. Η Αρχή, ήδη από το 2010, είχε αποστείλει προς το ΥΠΔΜ πόρισμα για την άμεση διάκριση λόγω φύλου σε βάρος των πατέρων ανηλίκων, δικαιούχων άδειας ανατροφής του άρθρου 53 του ΥΚ. Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στις προτάσεις του Συνηγόρου και εξέδωσε:
  • Το ν. 4210/2013, άρθρο 6, με το οποίο αφενός κατήργησε την υφιστάμενη άμεση διάκριση λόγω φύλου σε βάρος των πατέρων στον ΥΚ και αφετέρου χορήγησε ένα επιπλέον εξάμηνο αδείας ανατροφής στους γονείς διδύμων και πολυδύμων, για κάθε τέκνο πέραν του ενός.
  • Εγκύκλιο, με την οποία, χορηγείται πλήρες 9μηνο στους πατέρες όταν η μητέρα εργάζεται με μερική απασχόληση ή με διακεκομμένες συμβάσεις.
  • Έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, εάν εργαζόμενη δεν εξαντλήσει την κανονική ετήσια άδεια ενός εργασιακού έτους, λόγω χρήσης αδειών μητρότητας και ανατροφής, μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο της αδείας στο επόμενο εργασιακό έτος.
Τι αναφέρει ο νέος νόμος
Με την έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης δίδεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της συνεχόμενης μετ’ αποδοχών άδειας ανατροφής τέκνου σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται. Η ως άνω διάταξη θεσπίστηκε όχι μόνο σε συμμόρφωση προς το δίκαιο της ΕΕ (ιδίως Οδηγία 2006/54/ΕΚ) αλλά και προς αποκατάσταση του αισθήματος ισότητας και ισονομίας καθώς πρόκειται για ένα αυτονόητο γονεϊκό δικαίωμα του πατέρα δημοσίου υπαλλήλου, το οποίο πρέπει να χορηγείται υπό τους ίδιους όρους με εκείνους που διέπουν τη χορήγησή του στη μητέρα δημόσιο υπάλληλο (Εισηγητική έκθεση ν. 4210/2013).
Διευκρινίζεται ότι, με την έναρξη ισχύος του νόμου, ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται των διευκολύνσεων του μειωμένου ωραρίου ή της συνεχόμενης μετ’ αποδοχών άδειας ανατροφής τέκνου, ανάλογα με την ηλικία του τέκνου του και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ., ανεξαρτήτως του αν η σύζυγός του απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου σε φορέα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα όπως επίσης και στην περίπτωση που απασχολείται με σύμβαση μερικής απασχόλησης.
Στις ως άνω περιπτώσεις αν η σύζυγος του υπαλλήλου έκανε, κάνει ή θα κάνει χρήση όμοιων διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου, ο σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της συνεχόμενης άδειας ανατροφής κατά το υπολειπόμενο μέρος.
Συναφώς υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υιοθέτησε την άποψη ότι η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του άρθρου 142 του Ν. 3655/2008 δεν αποτελεί όμοια διευκόλυνση με το μειωμένο ωράριο ή τη συνεχόμενη μετ΄ αποδοχών άδεια για την ανατροφή τέκνου
Πηγή: dikaiologitika.gr
aftodioikisi.gr