Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

NA TIMHΣΕΙ Η ΧΙΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ



Του Κώστα Ζαφείρη

Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου του 1980 πέθανε ο μεγάλος μας συγγραφέας Στρατής Τσίρκας. Το έργο του, με κορωνίδα την τριλογία «Ακυβέρνητες Πολιτείες», αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη της νέας ελληνικής λογοτεχνία, διακρίνεται από την κριτική του ματιά και συνομιλεί με την πρόσφατη και συχνά τραυματική ιστορία του τόπου μας.
Εκείνο που λίγοι γνωρίζουν, είναι η χιακή καταγωγή του Στρατή Τσίρκα. Στη βιογραφία του, όπως δημοσιεύεται σε σχετικό δικτυακό τόπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου διαβάζουμε «1911: Γεννιέται στις 10/23 Ιουλίου ο Γιάννης Χατζηαντρέας, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Στρατή Τσίρκα, στο Κάιρο. Πρώτο παιδί της οικογένειας του Κωστή Χατζηανδρέα, ο οποίος είχε καταφύγει στην Αίγυπτο για να μην υπηρετήσει στρατιωτική θητεία στον τουρκικό στρατό και της Περσεφόνης Σταμαράτη, από τη Χίο, οι οποίοι στη συνέχεια θα αποκτήσουν άλλα τρία παιδιά (Μαρία, Νικόλας, Αλεξάνδρα).»
Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει συχνές αναφορές στην καταγωγή του με κορυφαία την αναφορά στον Αντουάνο («Αριάγνη», «Νυχτερίδα») γέροντα περιβολάρη τον καιρό που εξελίσσεται το βιβλίο, ο οποίος είχε καταφύγει νεότατος στην Αίγυπτο μετά το σεισμό του 1881 στη Χίο.
Μήπως είναι καιρός ο Δήμος Χίου και άλλοι πνευματικοί φορείς του τόπου μας να τιμήσουν όπως του αξίζει τον Στρατή Τσίρκα, τον συμπατριώτη μας;

Σχετ. Διαδικτυακός Τόπος:  http://tsirkas.ekebi.gr/chronologio.asp?recyear=all