Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΑΝΙΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ





Του Κωνσταντίνου Γανιάρη
Αντιπεριφερειάρχη Χίου


Δυσμενείς εντυπώσεις έχει προκαλέσει στην τοπική μας κοινωνία η ανακοίνωση από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ότι δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει τις κτηριακές και άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή «Ταμπάκικων» για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης.
Οι εντυπώσεις αυτές προέρχονται κυρίως από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η  κοινωνία της Χίου, διαχρονικά έχει στηρίξει με πολλούς τρόπους το Πανεπιστήμιο. Ας θυμηθούμε απλώς ότι ακόμα και το Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου λειτούργησε για πρώτη φορά το 1985, από δωρεά προέρχεται.
Στην παρούσα φάση, έχει ιδιαίτερη σημασία, να διατηρηθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης μεταξύ του Πανεπιστημίου και της χιακής κοινωνίας. Και κάτι τέτοιο είναι εφικτό με έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο για την αντιμετώπιση του κτηριακού προβλήματος, με συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και μακρόπνοο σχεδιασμό.
Από την πλευρά μας, ως Περιφερειακή Ενότητα Χίου, έχουμε την πρόθεση να συνεισφέρουμε έμπρακτα στην κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, με επιστολή μας προς τον κ. Πρύτανη από τις 14 Ιανουαρίου 2014, προτείναμε στο Πανεπιστήμιο να εξετάσει το ενδεχόμενο της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και του οικοπέδου του Συνεδριακού κέντρου «Γ. Καλουτάς». Περιμένουμε τη σχετική αιτιολογημένη απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, λύση στο πρόβλημα των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου μπορεί να βρεθεί με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει υπευθυνότητα, και ρεαλιστική και σε βάθος συζήτηση με την τοπική κοινωνία.