Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ για τη διοργάνωση των δράσεων του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας



Στη Χίο, σήμερα την .. ………………….. 2014, οι παρακάτω συμβαλλόμενοι:

1. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Χίου) νόμιμα εκπροσωπούμενη, εν προκειμένω, από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αθανάσιο Γιακαλή, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ………… απόφαση …..
2. Ο Δήμος Χίου νομίμως εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη, σύμφωνα με την αριθμ…………… απόφαση του…...

συμφωνούν και συναποδέχονται τα παρακάτω:

Προοίμιο
Με την παρούσα προγραμματική σύμβαση καθορίζεται ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των ανωτέρω συμβαλλομένων, με σκοπό την από κοινού συμβολή στη διοργάνωση των δράσεων του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας, που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου στην πόλη της Χίου, στο χώρο του Δημοτικού Κήπου.

Άρθρο 1. Αντικείμενο της σύμβασης
Μεταξύ των συμβαλλομένων υπογράφεται η παρούσα προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 225 του Ν.3463/2006, του άρθρου 100 παρ.2 του ν. 3852/2010 και του άρθρου 8, παρ.10 του Ν. 4071/2012. Η προγραμματική σύμβαση αφορά την εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των εδώ συμβαλλομένων προκειμένου:
  1. Να εμπλουτισθεί το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν του τόπου μέσα από την ενίσχυση του θεσμού «φεστιβάλ Μαστίχας», που θα συνδυάζει καλλιτεχνικά γεγονότα, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια, έκθεση προβολής παραδοσιακών πολιτιστικών και τοπικών προϊόντων
  2. Να ενισχυθεί γενικότερα η τοπική παραγωγή αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων, που συνθέτουν την ιδιαίτερη χαρακτηριστική πολιτισμική και τουριστική φυσιογνωμία του τόπου.
  3. Να ενεργοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, μέσω της συμμετοχής στις πολιτιστικές δράσεις που θα πλαισιώσουν το γεγονός.  

Άρθρο 2. Περιεχόμενο της σύμβασης
Η προγραμματική σύμβαση περιέχει τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας, το οποίο εντάσσεται στο συγχρηματοδοτούμενο έργο «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» και υλοποιείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Ε.Μ. Χίου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς
Ειδικότερα περιέχει από πλευράς:
Α. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Π.Ε. Χίου: Υποχρεώσεις έναντι της προγραμματικής σύμβασης
Β. Δήμου Χίου: Υποχρεώσεις έναντι της προγραμματικής σύμβασης

Άρθρο 3. Ισχύς της σύμβασης
Η παρούσα προγραμματική σύμβαση αφορά την περίοδο από την ημερομηνία υπογραφής της έως 31-12-2014. Η σύμβαση μπορεί να παραταθεί με πιθανή τροποποίηση κάποιων όρων της.

Άρθρο 4. Υποχρεώσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Χίου) αναλαμβάνει:
α. Να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των δράσεων (έκθεσης τοπικών προϊόντων και παράλληλων πολιτιστικών δράσεων), από το έργο «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
β. Να συμβάλλει στη διοργάνωση της έκθεσης τοπικών και πολιτιστικών προϊόντων (ήτοι διαμόρφωση κριτηρίων συμμετοχής, επικοινωνία του γεγονότος, διαχείριση συμμετοχών)
γ. Να καταρτίσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του καλοκαιριού (έρευνα, συντονισμός, πρόγραμμα, επικοινωνία).
δ. Να παρεμβαίνει και να συντονίζει τις ενέργειες που απαιτούνται προς τρίτους, σε περίπτωση που απαιτείται η συνδρομή και άλλων δημόσιων ή τοπικών φορέων για την υλοποίηση κάποιας δράσης του Φεστιβάλ Μαστίχας.
β. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Π.Ε. Χίου αναλαμβάνει την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου Χίου σχετικά με το Πρόγραμμα των συγκεκριμένων καλλιτεχνικών γεγονότων και της Έκθεσης τοπικών προϊόντων.

Άρθρο 5. Υποχρεώσεις του Δήμου Χίου
α. Ο Δήμος Χίου υποχρεούται να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της σύμβασης.
β. Συγκεκριμένα ο Δήμος Χίου αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει τους χώρους του Δημοτικού Κήπου Χίου που απαιτούνται για τη φιλοξενία  Έκθεσης τοπικών παραδοσιακών και πολιτιστικών προϊόντων διάρκειας μέχρι έξι (6) ημερών. Η Έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Κήπο και στην πλατεία Βουνακίου, ανάλογα με το τελικό Πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.
γ. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χίου αναλαμβάνει:
-          την καθαριότητα του χώρου που θα φιλοξενεί την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις
-          την παροχή εξοπλισμού (στήσιμο σκηνής και τοποθέτηση καθισμάτων) πλησίον του cine Kήπος για τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων


Άρθρο 7. Γενικές αρχές.
1. Όλοι οι όροι της παρούσης σύμβασης θεωρούνται ουσιώδεις και η παράβαση έστω και ενός εξ αυτών παρέχει το δικαίωμα σε οποιοδήποτε μέλος να καταγγείλει και να λύσει τη μεταξύ τους σύμβαση, χωρίς αυτό να επηρεάσει την ισχύ της παρούσας με τα υπόλοιπα μέλη.

Οι Συμβαλλόμενοι
1. Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Αθανάσιος Γιακαλής


2. Για τον Δήμο Χίου

Ο Δήμαρχος Χίου



Πολύδωρος Λαμπρινούδης