Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ








Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία (άρθρο 225 του Ν. 3463/2006, άρθρο 100, παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και έρθρο 8, παρ. 10 του Ν. 4071/2012), προκειμένου να εξασφαλισθεί η λειτουργία και η ετήσια επιχορήγηση του ΔΗ.ΠΕ.Θε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπογράφεται προγραμματική Σύμβαση στη βάση ενός προγράμματος συνεργασίας, μεταξύ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του οικείου Δήμου (Χίου στην προκειμένη περίπτωση )και της οικείας Περιφέρειας (Π.Β.Α. στην προκειμένη περίπτωση).
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου αποστέλλει προς έγκριση από το Π.Σ. το συνημμένο Σχέδιο Σύμβασης για το 2014, σύμφωνα με το οποίο, στο άρθρο 6, όπου προβλέπονται οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποχρεούται, για την επίτευξη της παρουσίασης πολιτιστικού έργου στην Περιφέρεια και για την πραγματοποίηση των σκοπών της παρούσης προγραμματικής, να καταβάλει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β.Α. οικονομική ενίσχυση (για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2014  μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014) ποσού τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000 €)».
 Σύμφωνα με την παραπάνω Νομοθεσία, για την εκάστοτε συμβαλλόμενη Περιφέρεια δεν είναι αναγκαστική από το Νόμο η οικονομική συμμετοχή. Με αυτό ακριβώς το πνεύμα είχε υπογραφεί η αντίστοιχη Προγραμματική Σύμβαση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, επειδή λόγω των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών περιστάσεων η Π.Β.Α. (ΠΕ Χίου) δεν είχε και δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με ίδιους πόρους στη λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική αξία του θεσμού, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με το Περιφερειακό ταμείο Ανάπτυξης, ώστε να ενταχθεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στο έργο «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία, που αποδεικνύει την προσπάθεια που καταβλήθηκε από το Π.Τ.Α., με το οποίο και εγώ προσωπικά ήμουν σε διαρκή επικοινωνία, να ενταχθεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στο έργο «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ,με Πρ/σμό 30.000 € και με αντίστοιχη υποχρέωση για παραστάσεις σε όλα τα νησιά. Για τους δικούς του λόγους και με δική του αποκλειστικά ευθύνη, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και να αξιοποιήσει την ευκαιρία χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο έργο.
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, επειδή δεν προχώρησε η συγκεκριμένη συνεργασία, επανήλθε αργότερα, με μειωμενο Πρ/σμό, 15.000 € και μειωμένες αντίστοιχα παραστάσεις σε όλα τα νησιά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, στα έργα ΕΣΠΑ υπάρχουν σφιχτές προθεσμίες και πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι πιστώσεις, αν δεν απορροφηθούν. Με δεδομένη την επιθυμία μας να εντάξουμε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ,  έπρεπε παράλληλα να φροντίσουμε για την έγκαιρη απορρόφηση των πιστώσεων.
Η θέση μας όσον αφορά στην υπογραφή της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης, είναι ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Χίου, δεν είχε και δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει εξ ιδίων πόρων με 30.000 € το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, αλλά έστω και τώρα και παρ’ όλο που δεν είναι δική μας ευθύνη, ούτε και του Π.Τ.Α, αλλά αποκλειστικά του ίδιου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ το γεγονός ότι δεν έχει ενταχθεί μέχρι τώρα στο έργο ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, προτείνουμε να γίνει προσπάθεια ώστε να ενταχθεί με τον ανώτερο δυνατό Προϋπολογισμό στο συγκεκριμένο έργο της Π.Β.Α. που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με την υποχρέωση για αντίστοιχες παραστάσεις σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας.
Εισηγούμαστε λοιπόν στο άρθρο 6 της προς υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης να γίνει η σχετική αλλαγή και να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση με τη συμμετοχή της Π.Β.Α., για να διασφαλιστεί η λειτουργία του, αλλά χωρίς οικονομική δέσμευση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου). Στο κείμενο θα πρέπει να αναγράφεται, όπως και στην αντίστοιχη Προγραμματική Σύμβαση του 2013, η οποία είχε εγκριθεί με την απόφαση 110/28-5-2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Β.Α.  ότι  : «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποχρεούται να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση  προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι θεατρικοί και εν γένει καλλιτεχνικοί σκοποί της σύμβασης, προς όφελος των νησιών της Περιφέρειας. Θα συνδράμει επίσης την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την εξυπηρέτηση των καλλιτεχνικών σκοπών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, από εθνικές ή Ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης»
Εισηγούμαστε επίσης τη σύσταση τετραμελούς επιτροπής εποπτείας και καλής εφαρμογής της Προγραμματικής Σύμβασης, (υπ’αριθ. Πρωτ. 966/12-6-2014 έγγραφο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ), η οποία θα απαρτίζεται από το Δήμαρχο Χίου ως Πρόεδρο της Επιτροπής, την κ. Όλγα Βάσση, Διευθύντρια της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως Εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού , τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορείου Αιγαίου, με την προσθήκη εκπροσώπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ