Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Τη μεταβίβαση οκτώ φορέων στο ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το ΣτΕ – Ποιοι φορείς ιδιωτικοποιούνται


Με 11 αποφάσεις της η Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας με 11 αποφάσεις της απέρριψε τις προσφυγές οκτώ Δημοσιών φορέων (Ανωνύμων Εταιρειών) που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε, χωρίς αντάλλαγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές τους.
Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των Σωματείων και εργαζομένων πολιτών στον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, «Ελληνικό – Εταιρεία διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
Όλοι οι ισχυρισμοί των συνδικαλιστικών φορέων απορρίφθηκαν από το ΣτΕ «ως απαράδεκτοι», καθώς, σύμφωνα με τους συμβούλους, δεν είχαν έννομο συμφέρον προσφυγής. Να σημειωθεί ότι εννέα μέλη του δικαστηρίου μειοψήφησαν υποστηρίζοντας ότι τα Σωματεία δικαιούνται, δηλαδή έχουν έννομο συμφέρον.
Ακόμη, το ΣτΕ αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι ούτε οι εργαζόμενοι πολίτες που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν έννομο συμφέρον, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αιτήσεις ακυρώσεως τους «θα προσλάμβαναν χαρακτήρα λαϊκής αγωγής».
Το ΣτΕ επίσης αναφέρει ότι η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από τις μετοχές των επίμαχων φορέων «δεν συνεπάγεται περιορισμό των δραστηριοτήτων» των φορέων αυτών ώστε να προκύψει κατάργηση θέσεων εργασίας. Ως προς το δεύτερο αυτό νομικό σκέλος υπήρξε και πάλι μειοψηφία δέκα μελών του ΣτΕ που εξέφρασε αντίθετη άποψη.

aftodioikisi.gr