Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΝΙΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ



Προσωπική ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός στη ΔΕΗ, την ώρα μάλιστα που επιχειρεί να την ξεπουλήσει και να την παραδόσει σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ υπερψήφισαν το Σαββατοκύριακο στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ την παράταξη των Φωτόπουλου - Αδαμίδη, καταποντίζοντας την κυβερνητική παράταξη ΔΑΚΕ, η οποία εάν ήταν πρώτη θα έδινε επιχείρημα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι θέλουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι έχουν  μπλοκάρει  την πώληση του 66% των υποδομών και των δικτύων της ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ) με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Τώρα, ήρθε και το αποτέλεσμα του συνεδρίου των εργαζομένων στη ΔΕΗ που  αφαιρεί από τον Σαμαρά το επιχείρημα ότι θέλουν την πώληση της ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι! Το αποτέλεσμα της κάλπης δίνει 12 έδρες  στο ΕΑΜΕ (Φωτόπουλος - Αδαμίδης) και 10 έδρες στη ΔΑΚΕ, η οποία ενώ αρχικά είχε το προβάδισμα, τελικά έμεινε δεύτερη, 
Πώς όμως φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα που δικαιώνει τον Νίκο Φωτόπουλο;

Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονήσει σχέδιο δημόσιας αποδόμησης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προκειμένου να ακυρώσει στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας τόσο τις αποκαλύψεις της όσο και τα πρόσωπα που τις έκαναν και αφορούσαν το πάρτι που διεξάγεται στη ΔΕΗ από τα συμφέροντα της διαπλοκής.

Μέρος του σχεδίου περιλάμβανε αλλεπάλληλες διώξεις  (αλλά και αλλεπάλληλες αθωώσεις στη συνέχεια λόγω των αβάσιμων κατηγοριών) όσο και κατασκευασμένους δημαγωγικούς εξευτελισμούς που υπέστησαν από μερίδα των ΜΜΕ, τόσο ο Νίκος Φωτόπουλος όσο και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο σύνολο τους, προκειμένου να τρωθεί το κύρος τους και ακυρωθούν οι καταγγελίες που έχουν κάνει τόσο για την διαχείριση στην επιχείρηση σε σχέση με μεγάλο επιχειρηματίες που έχουν συμφέροντα στην ενέργεια όσο και για το χαράτσι. 

Μέρος του σχεδίου, το πιο κρίσιμο ίσως για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ήταν ο έλεγχος του συνδικαλιστικού οργάνου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την κυβέρνηση.Σε αυτό μάλιστα ενεπλάκη προσωπικά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς στη Βουλή επιτέθηκε τουλάχιστον δυο φορές ονομαστικά στον σημερινό εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.  Τη στοχοποίηση συνέχισαν βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη, σε τηλεοπτικές εκπομπές "φιλικού περιβάλλοντος" με σκοπό τη διαμόρφωση  ενός κλίματος απαξίωσης στο πρόσωπο του Φωτόπουλου. Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι ο Φωτόπουλος είναι ο φυσικός ηγέτης των εργαζομένων στη ΔΕΗ και ότι έχει το κύρος όπως αποδείχθηκε να οργανώσει την άμυνα των εργαζομένων στην κυβέρνηση που έχει σαν στόχο να πουλήσει την ΔΕΗ στους ιδιώτες με προφανείς επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια της ενεργειακής επάρκειας όσο και στην αύξηση των τιμολογίων. 

Αυτό εξηγεί γιατί γίνονται επιθέσεις στο Φωτόπουλο ενώ δεν είναι σήμερα πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.  Ένας επιπλέον λόγος  οφείλεται  στο γεγονός ότι ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έχει δικαιώσει τον Νίκο Φωτόπουλο και αναγνώρισε δημόσια την αξία των αποκαλύψεων του σχετικά με τα συμφέροντα που έχουν 

στοχοποιήσει την ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο οι καταγγελίες Φωτόπουλου έχουν μπει στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει διαμηνύσει πως οι πολιτικές 

επιχειρηματικές και διοικητικές ευθύνες όσων συμμετάσχουν στην πώληση της ΔΕΗ είναι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη. 

Το αποτέλεσμα του συνεδρίου της ΔΕΗ, δικαιώνει απόλυτα τον Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος αναδεικνεύεται σε "κακός δαίμονα" για το κυβερνητικό σχέδιο να πουλήσει τη ΔΕΗ αντί πινακίου φακής. Ο Φωτόπουλος μπήκε σε ρόλο αρχιτέκτονα ξανά και άλλαξε τα δεδομένα. Συνέβαλε να συνεργαστούν και να συσπειρωθούν οι δυνάμεις που δεν συμφωνούν να πουληθεί η ΔΕΗ.  Συνεργάστηκαν η παράταξη του ίδρυσε ο ίδιος  με τις παρατάξεις  του ΣΥΡΙΖΑ ενός τμήματος της παλιάς ΠΑΣΚΕ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και παρατάξεων από περιφερειακά σωματεία της Κοζάνης και της Μεγαλόπολης, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ αντικυβερνητικό μέτωπο που σίγουρα τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.