Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Όλοι οι υποψήφιοι και οι ισορροπίες που διαμορφώνονται


Από την ερχόμενη Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη, δηλαδή, συνεδρίασή τους τα νέα δημοτικά συμβούλια των 325 δήμων θα κληθούν μαζί με τα προεδρεία τους να επιλέξουν, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, τους εκπροσώπους τους για τις 13 ΠΕΔ της χώρας. Πρόκειται για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν ως εξής στις Γενικές Συνελεύσεις των ΠΕΔ: σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους αποτελείται από 75 μέλη και σε περιφέρειες με πληθυσμό άνω των 300.001 κατοίκων αποτελείται από 125 μέλη. Η Γενική Συνέλευση Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από 200 μέλη, ενώ στην Π.Ε.Δ. Αττικής αποτελείται από 300 μέλη. Πρόκειται για την αρχή των 13 «μαχών» στις 13 ΠΕΔ της χώρας και της μητέρας των «μαχών» για την εκλογή του νέου 31μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ από τα 500 μέλη της Γενικής Συνέλευσης (325 δήμαρχοι και 175 δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν από τις ΠΕΔ) μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα γίνονται οι σχεδιασμοί των παρατάξεων και των επικεφαλής τους που διεκδικούν την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Πρόκειται για:
-Το «γαλάζιο» «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» (αντικατέστησε την «Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση – ΑΔΑΚ με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Λάρισας Κώστα Τζανακούλη που έχει σήμερα 11 έδρες)  στο οποίο μετά την απόσυρση του  δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, ως επικεφαλής εμφανίζεται ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.. Η Συγγρού υποστηρίζει ότι οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι ανέρχονται στους 165, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο 145. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ίδιοι οι επιτελείς της παράταξης υποστηρίζουν ότι θα εκλέξουν 14 με 15 από τα 31 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ωστόσο δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να πέσει στους 12 με 13.
-Το (νεοσυσταθέν) Κίνημα των Ανεξάρτητων Δημάρχων στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν δήμαρχος Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννης, ενώ ως επικεφαλής εμφανίζεται ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης ο οποίος είναι σήμερα μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ μεσω της παράταξης «Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση» (ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι) που το 2010 είχε εκλέξει δύο συμβούλους. Η συγκεκριμένη παράταξη που ξεκίνησε με τις υπογραφές οκτώ δημάρχων μεγάλων πόλεων φαίνεται ότι αντλεί κυρίως δυνάμεις από τους ανεξάρτητους αλλά και τους πρώην ΠΑΣΟΚ αλλά αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό πόσα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εκλέξει στην ΚΕΔΕ. Οι ίδιοι επιτελείς τους τονίζουν ότι στόχος είναι 7 με 8 δήμαρχοι, στους οποίους αν προστεθεί ο Γ. Καμίνης που ως δήμαρχος Αθηναίων είναι ex officio μέλος του δ.σ., θα αυξηθούν κατά ένας.
-Το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» από δημάρχους του ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει 16 έδρες), για την ηγεσία του οποίου μετά την αποχώρηση του πρώην δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, ερίζουν οι δήμαρχοι Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Οι ίδιοι οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι οι «πράσινοι» δήμαρχοι είναι άνω των 100 και ότι θα καταφέρουν να εκλέξουν ακόμη και διψήφιο αριθμό συμβούλων (10) στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ωστόσο, καθώς ελάχιστοι είναι, πλέον, οι δήμαρχοι που θέλουν να έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ο αριθμός των μελών στο δ.σ. της ΚΕΔΕ θα εξαρτηθεί από το πόσοι από τους αιρετούς θα ακολουθήσουν το σχήμα Ιωακειμίδη-Καμίνη-Μπουτάρη.
-Η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (σήμερα έχει ένα μέλος του δ.σ., τον Σπύρο Τζόκα που εκλέχθηκε αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας και αποχωρεί) του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής κατά τα φαινόμενα (σ.σ. δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση) είτε το δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα είτε το δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλέξει 22 δημάρχους και όπως λένε στην Κουμουνδούρου μαζί με τους «συμπαθούντες», θα επιχειρήσουν να εκλέξουν 3 με 4 μέλη στο δ.σ. της ΚΕΔΕ
-Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ που σήμερα δεν διαθέτει κανένα μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ αλλά με δεδομένο ότι εξέλεξε τέσσερις  (Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία) θα επιχειρήσει να εκλέξει ένα, πιθανότατα είτε τον Νίκο Σοφιανό από το Δήμο Αθηναίων είτε την Ελπίδα Παντελάκη από τον Δήμο Πειραιά.
Τα δύο βασικά σενάρια 
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα υπάρχουν δύο βασικά σενάρια προκειμένου να συγκεντρωθούν 16 ψήφοι:
1) Σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (είτε ολόκληρου είτε ενός μέρους του) και εκλογή προέδρου από την παράταξη της ΝΔ (Πατούλης) και γραμματέα από την παράταξη ή τους συνεργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ (Κοιμήσης ή Δανιηλίδης). Να σημειωθεί ότι το 2010 παρότι υπήρχε συμφωνία σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προκειμένου να αναλάβει τη θέση του γραμματέα ο Φώτης Προβατάς, ένα τμήμα των συμβούλων του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Απόστολο Κοιμήση συνεργάστηκε με τη ΝΔ με αποτέλεσμα να εκλεγεί εκείνος γραμματέας.
2) Σύμπραξη Ανεξάρτητων, ΠΑΣΟΚ  (η μέρους του ΠΑΣΟΚ) με πρόεδρο τον Γιώργο Ιωακειμίδη. Σε αυτό το σχήμα θα μπορούσε να συμπράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας θέση στο προεδρείο.

aftodioikisi.gr