Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει 41 δήμοι που έχουν αποκλίσεις πάνω από 10% στον προϋπολογισμό τους σε σχέση με το πλεόνασμα που ορίζει το μεσοπρόθεσμο. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.
Το ζήτημα έγινε γνωστό μετά από τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης της «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολου Κοιμήση, ο οποίος έκρουσε «καμπανάκι κινδύνου» για την αδυναμία λειτουργίας του συνόλου των δήμων της χώρας λόγω της απόκλισης από τον στόχο του πλεονάσματος που πρέπει να παρουσιάσει η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το Μεσοπρόθεσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Δευτέρας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα οποία αμφισβήτησαν τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θερόφιλος Λεονταρίδηςσύμφωνα με τα οποία ο προϋπολογισμός της αυτοδιοίκησης θα κλείσει το 2014 με πλεόνασμα 655 εκατ. ευρώ και το 2015 με 759 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το πλεόνασμα του 2014 είναι μειωμένο σε σχέση με τους αριθμούς του κ. Λεονταρίδη κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση διαπίστωσε το ΓΛΚ, ανεβάζοντας την σε 350 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με αυτό του 2015, το εμφανίζουν μειωμένο κατά 150 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Κοιμήση ο ίδιος ο στόχος του πλεονάσματος έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε το Μεσοπρόθεσμο, από 513 εκατ. ευρώ σε 730 εκατ. ευρώ για το 2014 και σε 830 εκατ. ευρώ για το 2015.
Αν και αυτοδιοικητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι αποκλίσεις είναι «μαϊμού» καθώς οφείλονται σε υπερβάσεις του κεντρικού κράτους (π.χ. μη εκταμίευση δαπανών του ΕΣΠΑ) και όχι σε υπερβάσεις εσόδων-εξόδων των δήμων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τόνισε χαρακτηριστικά ότι σε προϋπολογισμούς δήμων έχουν εγγραφεί προσδοκώμενα δάνεια «που δεν πρόκειται να ληφθούν!».
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός ενός δήμου αποκλίνει από τους στόχους μπορεί να αναγκασθεί να προχωρήσει ακόμη και αύξηση δημοτικών τελών και φόρων. Τα σενάρια που ακούστηκαν ότι θα επιβληθούν στους δήμους από την κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη των πλεονασμάτων, είναι προς το παρόν τα εξής δύο:
-Να δημιουργηθεί νέος κωδικός που θα λειτουργήσει σαν δεύτερο αποθεματικό ταμείο ώστε να συνεισφέρουν οι υπόλοιποι δήμοι στους «ασθενούντες» αλλά και
– Να μειωθεί η επιχορήγηση στους δήμους έως ότου να επιτευχθεί ο στόχος!
Αμφότερες εκδοχές σύμφωνα με εκτιμήσεις των αιρετών θα έχουν ως συνέπεια «το σύνολο των δήμων να μην μπορέσει να λειτουργήσει»
Ο κ. Κοίμησης ζήτησε από το προεδρείο της ΚΕΔΕ να υποβάλει αίτημα ώστε η απόκλιση του πλεονάσματος να καλυφθεί από αυτούς που έχουν την ευθύνη για τη δημιουργία του και όχι από το σύνολο των δήμων της χώρας. Κι αυτό, όπως είπε, διότι με μειωμένους, ήδη, τους πόρους της Αυτοδιοίκησης κατά 65%, κάθε περαιτέρω μείωση θα έχει ως συνέπεια «το σύνολο των δήμων να μην μπορέσει να λειτουργήσει». Όπως είπε ο κ. Κοιμήσης, «ενδεχομένως υπάρχουν υπερβάσεις δήμων, που δεν έχουν ελεγχθεί σωστά από τους ελεγκτικού μηχανισμούς». Τέλος, κατήγγειλε ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να καλύψει δικές του άνομες συμπεριφορές, παίρνει χρήματα από τους δήμους και στη συνέχεια εμφανίζει ότι φταίνε οι δήμοι».
aftodioikisi.gr