Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Συνεδρίαση του Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε., παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδρίασε σήμερα παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Α. Ντινόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Θ. Λεονταρίδη και του υφυπουργού Γ. Ντόλιου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε.  Γ. Πατούλη αλλά και των εκπροσώπων των παρατάξεων στο Δ.Σ. , σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι. Ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρηματοδότηση των Δήμων για το 2015, ενόψει της κατάρτισης και ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού. Καθώς και θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των Ο.Τ.Α. κι επηρεάζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν καθημερινά στους πολίτες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Δ.Σ. επισήμανε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Είναι γνωστό, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει πολλές ευθύνες και αρμοδιότητες που της μεταφέρθηκαν από το Κράτος, χωρίς όμως να συνοδευτούν από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση κατά 60% της κρατικής χρηματοδότησης προς την Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού τα τελευταία χρόνια , δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα και αδυναμίες, τις οποίες οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να τις καλύψουν με κάθε τρόπο».
Υπογράμμισε ότι η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει τους δήμους σε αδυναμία να κάνουν τα στοιχειώδη για την καθημερινότητα του πολίτη.
 «Τα δίμηνα και τα οκτάμηνα, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  που λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών λειτουργούν ουσιαστικά απαγορευτικά, αδυνατούν να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη και οι δήμοι αναγκάζονται να μπαίνουν στη διαδικασία των ιδιωτικών εταιρειών. Εμείς σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό των δήμων, ζητάμε να προσλάβουμε άμεσα προσωπικό γιατί, χωρίς αυτό, το κόστος από τη φθορά της περιουσίας των δήμων και την απώλεια εσόδων είναι μεγαλύτερο από το αν είχαμε προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ».
Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση με ποσοτικούς στόχους. Δεν είμαστε ενάντια στον έλεγχο της πλαστότητας, όμως είμαστε υπέρ των εργαζομένων, υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής τους».

«Η Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, παρόλο που έχει «βάλει πλάτη» όχι μόνο για τον εξορθολογισμό των οικονομικών  της χώρας, όχι μόνο στην τήρηση των κανόνων που τίθενται, αλλά και στη λειτουργία κοινωνικών δομών που στηρίζουν ουσιαστικά την κοινωνία, δεν εισακούστηκε από την κεντρική διοίκηση».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2015, τόνισε «την αγωνία όχι μόνο να διατηρήσουμε τους πόρους που έχουμε αλλά και να βρεθούν τρόποι για να διασφαλιστεί η λειτουργία των δομών και των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει». Επιπλέον έθεσε μια σειρά από αιτήματα, με κυριότερα  :
  • Να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων χωρίς μεσάζοντες. Θέλουμε  τελικούς δικαιούχους τους Δήμους, χωρίς να παρεμβαίνουν άλλοι φορείς.
  • Μεγαλύτερη συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου, σε ποσοστό 10%, για έργα ανάπτυξης στους δήμους, σημειώνοντας ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν η απόδοση του 90% των εσόδων, σήμερα το ποσοστό έχει  φτάσει στο 2,5%.
  • Σε ότι αφορά στις διευκολύνσεις αποπληρωμής των δανείων των Δήμων, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να στηρίξει το αίτημα της Αυτοδιοίκησης για μείωση του επιτοκίου  δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Έθεσε το αίτημα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων όσοι Δήμοι οφείλουν στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία  ακόμη και αν οι οφειλές αυτές αφορούν σε χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των  δήμων που μετά την εκκαθάρισή τους μεταβιβάστηκαν στους δήμους.
  • Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού , αλλά και για λόγους ισοτιμίας, ζήτησε να δοθούν έξοδα παράστασης σε όλους τους αντιδημάρχους, να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε καλλικρατικούς δήμους, να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε όλους τους δήμους της χώρας σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων.

Ο εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Α. Κοιμήσης  εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ισχυρίζεται ότι υπάρχει για την Αυτοδιοίκηση απόκλιση του δημοσιονομικού στόχου από το στόχο πλεονάσματος, το οποίο για το 2014 ανέρχεται στα 250 εκ. ευρώ και για το 2015 στα 150 εκ. ευρώ, ενώ με νέα στοιχεία το ποσό το ανεβάζει στα 350 εκ. ευρώ.

Για το ζήτημα αυτό η άποψη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ότι πρέπει  να δοθούν εξηγήσεις για το που οφείλεται το έλλειμμα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντιες πολιτικές καταμερισμού της ευθύνης, ούτε μπορεί οι αστοχίες της γενικής κυβέρνησης να κληθούν να τις πληρώσουν για μία ακόμη φορά οι Δήμοι της χώρας και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που έχουν ψηφίσει τους προϋπολογισμούς για το 2015.
Ο εκπρόσωπος της «Νέας Αυτοδιοίκησης» Γ. Ιωακειμίδης  μεταξύ των άλλων υιοθέτησε την άποψη του Προέδρου Γ. Πατούλη, ζητώντας κι αυτός από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών να υπάρξει ουσιαστική μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι δήμοι στις υποχρεώσεις τους.

Ο εκπρόσωπος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δ. Μπίρμπας, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να απαντήσει πόσοι θα είναι ακριβώς οι πόροι των δήμων για το 2015, καθώς και αν στις 5.500 απολύσεις που αναμένονται μέχρι τέλος του έτους συμπεριλαμβάνεται και η Αυτοδιοίκηση.

Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ε. Παντελάκη, απηύθυνε το ερώτημα προς την πολιτική ηγεσία γιατί δεν αποδίδονται οι ΚΑΠ προς τους δήμους με βάση τους ισχύοντες νόμους, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα υπάρξουν ραγδαίες μειώσεις στους πόρους των δήμων και προέβλεψε κατάρρευση των δομών τους.

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι η συνάντηση αν και εθιμοτυπική, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και ουσιαστική. Αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι της χώρας.


Μετά δε από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Α. Ντινόπουλου, συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ προκειμένου να εξετάσει όλα τα αιτήματα που τίθενται από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε., με τελικό σκοπό τη προώθηση νομοσχεδίου για την αντιμετώπισή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.