Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Βουλή: Αντιπαράθεση με το "καλημέρα" για κόκκινα δάνεια και ένστολους


Η αντιπαράθεση για τις κυβερνητικές τροπολογίες που αφορούν τα "κόκκινα δάνεια" των επιχειρήσεων και την μερική μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων και των δικαστικών, κυριάρχησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την αμοιβαία αναγνώριση των ποινικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο .
Στην πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια, κυριάρχησε ο αντιπολιτευτικός λόγος, καθώς δεν έλειψαν φωνές ακόμα και από την συμπολίτευση που ζητούσαν βελτίωση της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» - ενώ δεν παρουσιάστηκε και εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης για να την αναπτύξει.
Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε στη ομιλία του πως "εκεί που κάποιοι βλέπουν επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης σε βάρος των πολιτών, 180.000 επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν μία ανάσα - και εκεί που οι ίδιοι άνθρωποι βλέπουν συνομωσίες, 350.000 συνανθρώπων μας θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας ».
"Λύσεις υπάρχουν για όλα. Όμως, απαιτείται και χρόνος καθώς και ειλικρινής και επιμελής προσπάθεια από όλους μας »ανέφερε ο κος Κεφαλογιάννης.
Βασική ένσταση της αντιπολίτευσης, υπήρξε η δυνατότητα των ίδιων των τραπεζών, να αποφασίζουν ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιες όχι, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό.
«Παραδίδετε« γη και ύδωρ »στους τραπεζίτες, αφού τους αναγνωρίζετε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν ποια επιχείρηση θα επιβιώσει και ποια θα πεταχθεί στον Καιάδα" ανέφερε σχετικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για " τροπολογία του κυρίου Δένδια, γραμμένη όπως διαφαίνεται, από τους τραπεζίτες ».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε παρέμβασή του πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ιρλανδίας, όπου - όπως τόνισε - η επιλογή της βιωσιμότητας επαφίεται σε μία Αρχή ανεξάρτητη από τις τράπεζες.
Σε υπεράσπιση της τροπολογίας προέβη ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ): «Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.Εκτός από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει και η εποπτεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπάρχει και η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει πλέον και ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος προβλέπει τον τρόπο, τα βήματα και τα κριτήρια με τα οποία χορηγείται ή ρυθμίζεται ένα δάνειο. Επομένως, δεν είναι αληθές αυτό που λένε κάποιοι αόριστα, ότι οι τράπεζες κρίνουν κατά απόλυτο υποκειμενικό τρόπο τις περιπτώσεις ».
- "Οι ρυθμίσεις δεν συνδέονται με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών» αντείπε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ)."Δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό, δεδομένου μάλιστα και ότι ο Κώδικας προβλέπει ευνοϊκές διατάξεις για τους δανειολήπτες, οι οποίες δεν ενυπάρχουν μέσα σ 'αυτήν την τροπολογία".
"Στην αρχή της χρονιάς ψηφίστηκε ο ν. 4235/2014, όπου δινόταν δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων δανείων των αγροτών. Δεν έχει γίνει έως τώρα ρύθμιση ούτε σε ένα δάνειο, φορτώνοντας με επιπλέον τόκους και προσαυξήσεις χιλιάδες αγρότες »σημείωσε ο Β. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ). «Με τη σημερινή ρύθμιση, οι αγρότες της πρώην ΑΤΕ θα βρεθούν μάλλον σε δυσκολότερη θέση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τόκοι, πανωτόκια και προσαυξήσεις» συμπλήρωσε ο βουλευτής.
Ενστάσεις επί της ρύθμισης, διατυπώθηκαν ωστόσο και από δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας:
"Στην καλή πρόθεση των τραπεζιτών, εγώ δεν εμπιστεύομαι την αντίστοιχη ρύθμιση, διότι δεν εμπιστεύομαι τους ίδιους. Το λέω ξεκάθαρα και με απλά λόγια »ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας να προσδιοριστούν ρητά στην τροπολογία τα κριτήρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
"Χθες άκουσα τις δηλώσεις του κ. Σάλλα για τα στεγαστικά δάνεια και για την προστασία της πρώτης κατοικίας - και πανηγυρίζουν όσοι έχουν το πρόβλημα, γιατί βλέπουν να παίρνουν ανάσα για άλλον ένα χρόνο.Δεν άκουσα όμως, να ειπωθεί λέξη από πουθενά, αν στη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι τραπεζίτες θα σταματήσουν να πωλούν τα δάνεια σε κεφάλαια του εξωτερικού ... »συμπλήρωσε ο βουλευτής.
Κριτική για το ίδιο θέμα επεφύλαξε και ο Θανάσης Νταβλούρος (ΝΔ), ο οποίος ζήτησε με τη σειρά του να αναλάβει ανεξάρτητος φορέας την επίβλεψη της διαδικασίας.
"Έχει ψηφιστεί από το 2004 ο νόμος για τα πανωτόκια, που δεν επιτρέπει διεκδίκηση, πέραν του διπλάσιου του κατ 'αρχήν κεφαλαίου είσπραξης - και σήμερα διαπιστώνουμε να απαιτούν δεκαπλάσια του αρχικού κεφαλαίου. Συνεχίζουν να κατακρατούν τις ενισχύσεις από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, παρά το ακατάσχετο που έχουμε νομοθετήσει. Ποιος θα πληρώσει για τα δάνεια τα οποία έδωσαν οι συστημικές τράπεζες έξω από κάθε κανόνα που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος? "Ανέφερε ο βουλευτής.
"Αυτός είναι ο καπιταλισμός!» Διατράνωσε από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος. "Θέλετε Τι? Να χρηματοδοτηθούν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις? Να πάρουμε θαλασσοδάνεια και να χρειαστεί να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός? "
«Ή είστε με το σύστημα και πρέπει ακριβώς να πείτε τα πράγματα ως έχουν, ή διαφορετικά να πείτε στον κόσμο, ότι θα δίνουμε τζάμπα ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στους επιχειρηματίες" ανέφερε ο κος Καραθανασόπουλος απευθυνόμενος στους "απολογητές του καπιταλισμού».
"Αν ενδιαφέρεστε για το καλό αυτού του λαού, φτιάξτε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα διαγράφονται όλοι οι τοκογλυφικοί τόκοι, και οι τράπεζες θα πάρουν το αρχικό κεφάλαιο, μήπως και ξεχρεώσουν κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι, τα 500, 600 ευρώ που βγάζουν το μήνα , ώστε να τα διαθέσουν για τις καθημερινές τους ανάγκες »σημείωσε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Κώστας Μπαρμπαρούσης (Χρυσή Αυγή).
Στη δεύτερη τροπολογία που αφορά τους ενστόλους και τους δικαστικούς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση αποζημιώνει σταδιακά τις δύο αυτές κοινωνικές κατηγορίες κατά το ήμισυ (σε συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας), έχοντας εξασφαλίσει σχετικά, επαρκές πλεόνασμα. Απέναντι δε, στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης, να υλοποιηθεί στο ακέραιο η απόφαση του ΣτΕ για πλήρη αποκατάσταση των απωλειών, ο κος Σταϊκούρας απάντησε λέγοντας πως «από την τυχόν συνολική μόνιμη επιβάρυνση που θα προκαλούσε η πλήρης αποκατάσταση, ύψους περίπου 183 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 και 366 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη, θα τίθετο σε σοβαρό κίνδυνο ο δημοσιονομικός προγραμματισμός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2015-2018, με επακόλουθη την πιθανή επιβολή ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων στο σύνολο της κοινωνίας ».
Στο παραπάνω πλαίσιο, η κυβέρνηση αποζημιώνει τους ενστόλους και τους δικαστικούς κατά 50%, σε βάθος τριετίας και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης το 2015, ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.
Κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης εξάλλου, υπήρξε η διευθέτηση του προβλήματος της αποζημίωσης των μικροομολογιούχων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι επλήγησαν από το PSI του 2012. Τροπολογίες για το ζήτημα αυτό έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση των τροπολογιών, συνεχίζεται αύριο.


aftodioikisi.gr