Οι δυο παρατηρήσεις του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το κείμενο της σύμβασης του «Φιλικού Διακανονισμού» ΟΛΠ – Cosco, δημιούργησαν την «εμπλοκή» στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ την Τρίτη, στην οποία είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η έγκριση του «Φιλικού Διακανονισμού». Κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ ζήτησε αναβολή της συζήτησης για την επόμενη Γενική Συνέλευση στις 25 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένως Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης στις 10 το πρωί διάβασε ένα μικρό κείμενο εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο ο βασικός μέτοχος, ζητούσε την αναβολή της συζήτησης της έγκρισης του κειμένου του «Φιλικού Διακανονισμού» με την αιτιολογία ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας οι δυο όροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και πάλι σε νέα καθυστέρηση, αφού και στις 25 Νοεμβρίου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν μέσα από τους δυο όρους που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εξάλλου όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι στο efsyn.gr είναι αδύνατον οι μέτοχοι να αγνοήσουν τους όρους του δικαστηρίου και να προχωρήσουν στην υπογραφή του κειμένου. Η καθυστέρηση αυτή εκ των πραγμάτων πηγαίνει πίσω και το θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, καθώς πρέπει πρώτα να ξεκαθαρισθεί η υπόθεση του «Φιλικού Διακανονισμού» και στη συνέχεια να «τρέξει» το θέμα του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνει ότι μπορεί οι δυο πλευρές να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας («Φιλικός Διακανονισμός») με την προϋπόθεση όμως να τηρηθούν δυο όροι. Ο πρώτος αφορά στην επέκταση του ενοικίου που καταβάλλει η ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική Cosco) σε ολόκληρη την προβλήτα ΙΙΙ και ο δεύτερος την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος το ανώτερο για 7 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπλοκή παρουσιάζεται γιατί οι Κινέζοι αποδέχονται το πρώτο όρο, δεν δέχονται όμως να συζητήσουν καθόλου για το δεύτερο, καθώς επιμένουν σε «πάγωμα» του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι το ΑΕΠ να επανέλθει στα επίπεδα του 2008. Λέγεται μάλιστα ότι και στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ υπήρχε διχογνωμία για την στάση που θα κρατούσε ο βασικός μέτοχος στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί.
e-nautilia.gr