Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Καμία συζήτηση για δήθεν εθελοντισμό και τσάμπα εργασία. Λύση υπάρχει! Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Σωματείο θεωρεί προκλητικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις του Υπ. Παιδείας με αφορμή την κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία, περί κάλυψης από "εθελοντές"-άνεργους συναδέλφους μας. Οι δηλώσεις αυτές, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους στη λειτουργία των σχολείων.
          Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού τσάκισαν τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (κι ετοιμάζονται να τους πάνε ακόμα παρακάτω), αφού άφησαν τα σχολεία με χιλιάδες κενά, αφού καθιέρωσαν κάθε είδους άθλιας και κακοπληρωμένης, ελαστικής εργασίας στο σχολείο (5μηνα, μπλοκάκι, ΑΜΟ κλπ...), τώρα προχωρούν κι ένα βήμα παραπέρα: Σχεδιάζουν την τσάμπα εργασία αρχικά στα σχολεία και στην πορεία σε όλο το Δημόσιο, με το μανδύα του "εθελοντισμού". Θέλουν εργαζόμενους-δούλους του 21ου αιώνα! Αντί για μόνιμες προσλήψεις, ζητούν να δουλεύουμε τσάμπα μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία, διοχετεύοντας τα κονδύλια σε πολεμικές δαπάνες, στην επιδότηση των βιομηχάνων.
Στη Χίο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στα Νηπιαγωγεία και Σχολεία του νησιού μας με τις δεκάδες ακάλυπτες θέσεις, στα κλειστά ολοήμερα, στα ακάλυπτα τμήματα ένταξης, με τα τεράστια προβλήματα στην παράλληλη στήριξη, με τις χιλιάδες χαμένες εκπαιδευτικές ώρες στην πρωινή ζώνη σε σχολεία και Νηπιαγωγεία.

          Την ίδια στιγμή, δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος, ώστε να παρεμβαίνουν με τη μάσκα του "εθελοντή" και να περνούν την πόρτα του σχολείου οι κάθε λογής εταιρίες και ιδιώτες χορηγοί επιβάλλοντας έτσι στην πράξη τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ (2011).
          Αν καλυφθούν κενά "εθελοντικά" με απλήρωτους-άνεργους συναδέλφους μας, τότε ποιος αποκλείει στο μέλλον αυτό να το κάνει και μία εταιρεία, ένας Δήμος, μια ΜΚΟ ή μια ΚΟΙΝΣΕΠ, που θα "προμηθεύουν" με εκπαιδευτικούς τα σχολεία και θα καθορίζουν τις σχολικές δραστηριότητες;
Οι δηλώσεις Λοβέρδου πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό. Επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και Ε.Ε. είναι αδίστακτοι, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Πρέπει να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση.
          Καλούμε τους άνεργους-αδιόριστους συναδέλφους μας να μην "τσιμπήσουν". Αυτοί που τάζουν μόρια για διορισμό, είναι οι ίδιοι που πετσόκοψαν τους διορισμούς, που άφησαν τα σχολεία με χιλιάδες κενά. Είναι οι ίδιοι που έβαλαν φίλτρα και πρόσθετα εμπόδια, όπως ο ΑΣΕΠ, για να αποσυνδέσουν το πτυχίο από το επάγγελμα. Είναι οι ίδιοι που καθιέρωσαν την προϋπηρεσία και το κυνήγι των μορίων σε όλη την Ελλάδα, σαν προϋπόθεση για το διορισμό. Και αφού το έκαναν, σταμάτησαν για χρόνια να προσμετρούν την προϋπηρεσία. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να μας διαιρέσουν (30μηνιτες, 24μηνιτες, μόνιμοι, αναπληρωτές, άνεργοι). Πρόκειται για μέτρα που στην πλειοψηφία τους πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που αποδέχονται τόσο τον ΑΣΕΠ, όσο και το διορισμό με προϋπόθεση την προϋπηρεσία, δηλαδή αποδέχτηκαν και αποδέχονται τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
          Καμία συζήτηση για δήθεν εθελοντισμό και τσάμπα εργασία. Λύση υπάρχει!
Να γίνουμε εμείς, διορισμένοι και άνεργοι, μόνιμοι κι ελαστικά εργαζόμενοι, εθελοντές στον αγώνα για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.
          Ο Σύλλογός μας, χωρίς καμία καθυστέρηση, μπαίνει μπροστά για να καταδικάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
          Η πρώτη και καλύτερη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μαζική, καθολική συμμετοχή στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία στις 27/11. Να κλείσουν τα πάντα, να μην ανοίξει ούτε ένα σχολείο και Νηπιαγωγείο!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ