Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στα άκρα οδηγεί τη διαπραγματευτική διαδικασία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας κάθε πρόταση που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση και εμμένοντας στην μοναδική (κατ’ αυτόν) επιλογή του μνημονίου και της λιτότητας. Η στάση που κρατά το Βερολίνο προκαλεί ερωτήματα για το που ακριβώς το πάει και απειλεί να τινάξει το οικοδόμημα της Ευρωζώνης στον αέρα.
 
Δεν είναι άλλωστε καθ’ όλου τυχαίο του tweet της Ισπανικής κυβέρνησης το οποίο βέβαια στη συνέχεια έσπευσε να εξαφανίσει με εντολή του ο Μαριάνο Ραχόι πως «η Γερμανία καταστρέφει ξανά την Ευρώπη, τι σπάνιο, δεν το έχει ξανακάνει». Δεν είναι επίσης τυχαίες και οι επισημάνεις κορυφαίων οικονομολόγων, μεταξύ των οποίων και ο Πώλ Κρούγκμαν, ότι η Γερμανία με την τακτική που ακολουθεί έναντι της Ελλάδας «πυρπολεί» το οικοδόμημα της Ε.Ε.
 
Το θέμα όμως είναι πως ακόμη και σήμερα μπορεί και επιβάλλει τις απόψεις της στην Ε.Ε. (μέχρι βέβαια να σκάσει καμία Ιταλία), ενώ η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς της και στις απειλές της έχει κάνει τον κ. Σόιμπλε έξαλλο γιατί θεωρεί πως αμφισβητείται η γερμανική ηγεμονία. 
 
Κι εκεί ακριβώς είναι το επικίνδυνο. Το Βερολίνο θεωρεί πως μπορεί με την οικονομία ή μέσω των χρεών να ελέγχει όλη την Ε.Ε. Ό,τι επιχείρησε να κάνει δηλαδή δύο φορές με τα όπλα κατά το παρελθόν αιματοκυλώντας τον πλανήτη, το κάνει τώρα με τα οικονομικά μέσα. Μέχρι βέβαια να βρεθεί κάποιος να πει «ΟΧΙ». Και αυτό το «ΟΧΙ» ο κ. Σόιμπλε προφανώς δεν θέλει να το ακούσει από την Ελλάδα.
 
Αυτό είναι που τον έχει κάνει έξαλλο και πριν ακόμη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης καταθέσει το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, κάτι που επιβεβαίωσε πώς θα συμβεί σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να απορρίψει την ιδέα.  
  
«Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κατά μερικούς μήνες», δήλωσε χθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο" ZDF" ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
 
«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε από τις Βρυξέλλες ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας πως γι’ αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις».
 
Με το που το άκουσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βγήκε επίσης στο "ZDF" και απάντησε πως «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».
 
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πώς μπορεί να επέλθει μία συμφωνία όταν το Βερολίνο θέλει, όπως φαίνεται τη ρήξη. Το «κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι μάλλον ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εργάζεται αθόρυβα προκειμένου να βρεθεί μία λύση.
 
Εικάζεται μάλιστα πως το κείμενο του Πιέρ Μοσκοβισί στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση «πατάει» για να καταθέσει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης είναι έμπνευσης του κ. Γιούνκερ. Πληροφορίες δε αναφέρουν πως το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ανατρέποντας την ισορροπία στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ήταν μια κίνηση ανταπόδοσης στον κ. Γιούνκερ.
 
Το πόσο έμπρακτη μπορεί να είναι η στήριξη του επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα και αν τελικώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις του Βερολίνου για να εξευρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές μένει πάντως να το δούμε. Διαφορετικά, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να… απασφαλίσει.  
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr