Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το χθεσινό Eurogroup: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή δημοκρατική δράση απέναντι στο αδιέξοδο



Μετά και τη χθεσινή στάση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, καθίσταται σαφές ότι το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί άλλο να εξαντλείται μόνο με τεχνοκρατικά κριτήρια στα πλαίσια ενός Eurogroup. Οι ήδη αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας φαίνεται να μην πείθουν πια σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού παραβλέπουν τόσο την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού όσο και την έκδηλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με πλήθος εκδηλώσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, πρακτικές που προκρίθηκαν από τους εταίρους, όπως ο εκφοβισμός χάρην του παραδειγματισμού των υπολοίπων, προσκρούουν στην έννοια της δημοκρατίας, καθιστώντας προβληματική την κοινωνική συνοχή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Υπό το βάρος της κοινωνικής εξαθλίωσης, η ανάγκη ίσης κατανομής των βαρών της κρίσης γίνεται πλέον επιτακτικότερη.
Στην Ευρώπη οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ μιας διάσκεψης της ΕΕ για το χρέος και το μέλλον της Ευρωζώνης που θα στοχεύει στην επαναξιολόγηση της συνολικής επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους βάσει της διευρυμένης έννοιας της βιωσιμότητάς του, προσανατολισμένη στα θεμελιώδη δικαιώματα. Η διάσκεψη θα πρέπει επίσης να στοχεύει στο να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με μια κοινή οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική για την Ευρωζώνη, δημοκρατικά ελεγχόμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον οι Ευρωπαίοι Πράσινοι κρίνουν απαραίτητο ένα βιώσιμο σχέδιο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της έκτακτης κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, την αποκατάσταση της ικανότητας παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών και κυρίως ένα βιώσιμο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.