Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Του Φώτη Τριάρχη

Έντονο παρασκήνιο υπήρξε στην επιλογή του πρωθυπουργού να υποδείξει ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει πριν τις εκλογές να προτείνει υποψήφιο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, στο πλαίσιο του «ανοίγματος» προς μετριοπαθείς δυνάμεις, προκειμένου να συμβολίσει την ενότητα ενόψει και των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερα στόχευσε στον διεμβολισμό του κεντροδεξιού χώρου και κυρίως των Καραμανλικών αφού από εκεί προέρχεται ο κ. Παυλόπουλος.

Ως πρώτη επιλογή, είχε τον Κώστα Καραμανλή. Μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις του πρώην πρωθυπουργού, προέκρινε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις. Είχε συμφωνήσει με τον κοινοτικό επίτροπο σχεδόν σε όλα. Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του είχε κάνει το σχετικό λόμπινγκ στην Κομισιόν προκειμένου να άρει – και σε μεγάλο βαθμό τα είχε καταφέρει – τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από πλευράς Γιούνγκερ λόγω της αναστάτωσης που προκαλούσε στην ανισορροπία συσχετισμού δυνάμεων στο κολλέγιο των Επιτρόπων. 

Εφόσον προκρινόταν η συγκεκριμένη λύση, τη θέση του Αβραμόπουλου ως Επίτροπος θα έπαιρνε ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μεν έναν κεντροδεξιό πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά έναν «δικό» του Επίτροπο, έστω και με υποδεέστερο χαρτοφυλάκιο. 

Ωστόσο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλές εξ αρχής. Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι μια αριστερή κυβέρνηση που κατέκτησε την εξουσία, δεν μπορεί να εκφραστεί από έναν υποψήφιο που ψήφισε μνημονιακά μέτρα. Υπήρξαν εισηγήσεις για αριστερές υποψηφιότητες από τους Αλέξη Μητρόπουλο, Μανώλη Γλέζο, την ΚΟΕ και κυρίως την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και του Πάνου Καμμένου για την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Η ισχυρή αντίδραση και μέσα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη προκειμένου να τον μεταπείσει να αποδεχθεί την λύση Αβραμόπουλου. Κάτι που δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το διάγγελμα που είχε προγραμματίσει ο πρωθυπουργός, με το οποίο θα ανακοίνωνε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το θέμα παραπέμφθηκε για τη συνεδρίαση της ΚΟ. 
Μεσολάβησαν 48 ώρες πυρετωδών διαβουλεύσεων με την Αριστερή Πλατφόρμα να πιέζει αφόρητα έχοντας «στυλώσει» τα πόδια για Αβραμόπουλο και αντιπροτείνοντας Προκόπη Παυλόπουλο. Παρά τα επιχειρήματα του Μαξίμου ότι «θα έχουμε και πρόεδρο Δημοκρατίας και Επίτροπο προερχόμενους από την δεξιά» οι αντιστάσεις δεν εκάμφθησαν. Ο κ. Παυλόπουλος επιπλέον, χαίρει της εκτίμησης στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, όπως του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και πολλών ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 



Τελικώς, σήμερα το πρωί ελήφθη η τελική απόφαση από τον πρωθυπουργό ο οποίος – σύμφωνα με ορισμένες πηγές – επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον ίδιο όσο και με τον Κώστα Καραμανλή για να του ανακοινώσει την επιλογή του. 

Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου πρόεδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 7:30 μ.μ. σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της βουλής. Εκτός απροόπτου, ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να λάβει 238 θετικές ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο με 180 ψήφους και εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους.

Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. 

Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».

Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.

Το who is who του Προκόπη Παυλόπουλου

O κ. Προκόπης Παυλόπουλος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968.

Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή. Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τον Βασίλη που ακολούθησε τη Νομική, την Μαρία που είναι πτυχιούχος της γαλλικής φιλολογίας και την Ζωή που ασκεί το επάγγελμα της νηπιαγωγού.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων. Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα. Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).

Το άλμπουμ της ζωής του νέου προέδρου

To zougla.gr σας παρουσιάζει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα της πολιτικής -και όχι μόνο- πορείας του.

Η χειραψία Παυλόπουλου - Τσίπρα, όταν ο πρώτος μεσουρανούσε πολιτικά κι ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική
Η χειραψία Παυλόπουλου - Τσίπρα, όταν ο πρώτος μεσουρανούσε πολιτικά κι ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική


zougla.gr