Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Μέτρα υπέρ των εργαζομένων η απάντηση Τσίπρα στους εταίρους – Τι θα περιλαμβάνει το δεύτερο ν/σ της κυβέρνησης


Μέσω (και) της εξαγγελίας ότι το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση θα είναι αυτό «που θα βάζει τέλος στον εργασιακό Μεσαίωνα που έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 1/3 του δυναμικού», απάντησε στην πράξη στις πιέσεις των εταίρων μας προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για μέτρα  Όπως τόνισε κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «αποκαθιστούμε την εργασιακή νομοθεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και επαναφέρουμε το άρθρο 28 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που έχει παραβιάσει η τρόικα στην Ελλάδα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, το Δίκαιο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, τις τριετίες και το θεσμό της διαιτησίας».
Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του είχε εξαγγείλει ότι:
-Θα υπάρξει απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων και όχι καθεστώς υποτέλειας για τους κάτω των 25, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα είναι αυτή με την αύξηση του μισθού των κάτω των 25 από 510 σε 586 ευρώ
-Θα αποκατασταθούν άμεσα οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών
-Θα επανέλθει ο θεσμός της διαιτησίας,
-Θα αλλάξει υπέρ των εργαζομένων το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις
Παράλληλα, ήδη εξαγγέλθηκε ότι θα καταργηθεί και η πολιτική επιστράτευση.
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επαναλαμβάνοντας ότι  θέλει λύση και όχι ρήξη, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα βρεθεί λύση. «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις μας στον λαό, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

aftodioikisi.gr