Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΠΕΘΕ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ : ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 2013


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
                                   ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στην Αθήνα, σήμερα την  1η Ιανουαρίου 2013, οι παρακάτω συμβαλλόμενοι:

α. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού νόμιμα εκπροσωπούμενο, εν προκειμένω, από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κων/νο Τζαβάρα ,

β. Η Περιφέρεια            νόμιμα εκπροσωπούμενη από τον Περιφερειάρχη 
(για όποια ΔΗΠΕΘΕ έχουν ως συμβαλλόμενη και την Περιφέρεια)

γ. Ο Δήμος        νόμιμα εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ.
και

δ. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο              , νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο του Δ.Σ., κ. 

συμφωνούν και συναποδέχονται τα παρακάτω:
Προοίμιο

Με την παρούσα προγραμματική σύμβαση καθορίζεται ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας    του Δήμου          και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου      με έδρα     , σε ένα επι­χο­­ρη­γούμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, δίκτυο περιφερειακών θεάτρων, το οποίο καθιερώνεται προκειμένου να ενισχυθεί η όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη θεατρική ανάπτυξη της περιφέρειας, μέσω των εντασσόμενων σ' αυτό συγκεκριμένων πόλεων και των περιοχών  τους.


άρθρο 1
Αντικείμενο της σύμβασης

Μεταξύ των συμβαλλομένων υπογράφεται η παρούσα προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου225 του Ν.3463/2006, του άρθρου 100 παρ.2 του ν. 3852/2010   και του άρθρου 8,  παρ. 10 του Ν. 4071/2012. Η προγραμματική σύμβαση αφορά την εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρειας   ,Δήμου      και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου    
                             προκειμένου:

α. Να ενισχυθεί γενικότερα η θεατρική ανάπτυξη της πόλης        και της ευρύτερης περιοχής των Νομών            και να δημιουργηθεί και να ενισχυ­θεί η απαραίτητη υποδομή προς τούτο.

β. Να ενεργοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, συμμετέχοντας στις διαδικασίες για τη θεατρική και γενικότερα πολιτιστική ανάπτυξη και την τόνωση της καλλιτεχνικής ζωής. Να συστη­ματοποιηθεί η συνεργασία των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων με τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της υπόλοιπης περιφέρειας αλλά και του κέντρου και του εξωτερικού, για εμπλουτισμό της όλης καλλιτεχνικής και ιδιαίτερα θεατρικής δραστηριότητας. Και να αναληφθεί ουσιαστικά από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και άλλους ειδικούς το έργο της θεατρικής δραστηριότητας, τόσο από πλευράς προγραμματισμού όσο και υλοποίησης.

γ. Να προωθηθεί, αναπτυχθεί και διαδοθεί στην πράξη η θεατρική τέχνη, με την παραγωγή, οργά­νωση και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, καθώς και άλλων πολύπλευρων εκδηλώσεων.
                                      
                                       άρθρο 2
Περιεχόμενο της σύμβασης

Η   προγραμματική σύμβαση περιέχει τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς για τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα θεατρικής και λοιπής καλλιτεχνικής ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο υλοποιείται μέσω της ίδιας της σύμβασης.

Ειδικότερα περιέχει από πλευράς:

Α.  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

-   Τους όρους χρηματοδότησης

Β. Περιφέρειας
Τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας έναντι της προγραμματικής σύμβασης

Γ. Δήμου

-   Τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου

-   Γενικές ρήτρες ως προς την επιχορήγηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ                  από το Δήμο

-   Τις λοιπές υποχρεώσεις συνδρομής και εξυπηρέτησης του Θεάτρου

Γ. Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου

- Τις υποχρεώσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σχετικά με τον προγραμματισμό, την κοστολόγηση και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των δραστηριοτήτων και των παραγωγών του για την χειμερινή και θερινή περίοδο έτους 2013, ώστε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ευρύτερης θεατρικής ανάπτυξης της πόλης τ               και της περιοχής των Νομών

-Τους πόρους, τη λοιπή χρηματοδότηση, την υποδομή, τον εξοπλισμό και το πλαίσιο λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.                    που είναι αναγκαίο για την υλοποίηση των όρων της παρούσης προγραμματικής σύμβασης, καθώς και όλες τις άλλες υποχρεώσεις του, προκειμένου να συμμετάσχει και να παραμείνει στο επιχορηγούμενο δίκτυο περιφερειακών θεάτρων.

-Τις διαδικασίες ελέγχου τήρησης των όρων της παρούσης προγραμματικής σύμβασης και το χρόνο ισχύος της σύμβασης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.
                             
                                          άρθρο 3
Ισχύς της σύμβασης

Η παρούσα προγραμματική σύμβαση αφορά την περίοδο από 1-1-2013 έως 31-12-2013.


άρθρο 4
Υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Α. Οικονομικές υποχρεώσεις
1. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υποχρεούται, στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης και για την πραγ­ματοποίηση των σκοπών της, να καταβάλει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οικονομική ενίσχυση, υπό μορφή επιχορήγησης.

Η επιχορήγηση αυτή συμφωνείται να είναι στο ύψος των ενενήντα χιλιάδων ευρώ (90.000,00 €) για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2013   μέχρι  31 Δεκεμβρίου 2013 και καταβάλλεται σύμφωνα με τα ποσοστά διάθεσης της αντίστοιχης πίστωσης από το Υπουργείο Οικονομικών και ανάλογα με τις δυνατότης εκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού του έτους 2013 .

Η επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., βάσει της παρούσης, εξυπακούεται ότι δεν σχετίζεται, ούτε αποτελεί εμπόδιο για την ύπαρξη άλλων πόρων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., (περαιτέρω επιχορήγησης εκ μέρους του Δήμου     , έσοδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., από τις δρα­στηριότητες του, χρηματοδότηση ή χορηγίες από άλλους φορείς (νομικά ή φυσικά πρόσωπα), κ.ά.

Β. Άλλες υποχρεώσεις

α. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, πέραν της επιχορήγησης, υποχρεούται να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, προκει­μένου να εξυπηρετηθούν οι θεατρικοί και εν γένει καλλιτεχνικοί σκοποί της σύμβασης.
β. Σε περίπτωση που απαιτείται η συνδρομή και άλλων κρατικών φορέων για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρεμ­βαίνει και να συντονίζει τις ενέργειες που απαιτούνται προς τους φορείς αυτούς.
                                                          
                                                        άρθρο 5
Καταβολή της επιχορήγησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καταβάλλεται σε τέσσερις  δόσεις ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προγραμματισμού δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., και του προϋπολογισμού του. Διακόπτεται αυτο­δίκαια σε περίπτωση μη πιστής τήρησης του.
άρθρο 6
Υποχρεώσεις της Περιφέρειας


άρθρο 7
Υποχρεώσεις του Δήμου

Α. Οικονομικές υποχρεώσεις
α. Ο Δήμος     υποχρεούται, για την πραγματοποίηση των σκοπών της παρούσης προγραμματικής, να καταβάλει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οικονομική ενίσχυση (για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2013  μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013) ποσού          ευρώ (    ).
β. Αποκλείεται συμψηφισμός της επιχορήγησης του Δήμου με παροχή οποιασδήποτε μορφής υπη­ρεσιών του Δήμου προς το Θέατρο.
γ. Η επιχορήγηση του Δήμου πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχει καταβληθεί μέχρι τέλους της θεατρι­κής σαιζόν, άλλως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αποκτά δικαίωμα καταγγελίας της προγραμματικής σύμβασης.
Β. Λοιπές υποχρεώσεις του Δήμου

Ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει κάθε τεχνική και διοικητική στήριξη για την καλύτερη εφαρμογή των προβλεπόμενων ρυθμίσεων της παρούσης προγραμματικής σύμβασης.

άρθρο 8
Δραστηριότητες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Μεταξύ των συμβαλλομένων συμφωνείται η τήρηση ενός προγράμματος δραστη-ριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.         , βάσει ενός καθορισμένου ετήσιου προγραμματισμού και κάτω από ορισμένους όρους λειτουργίας, που εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο τις δραστηριότητες αυτές. Πυρήνα των δρα­στηριοτήτων θα αποτελεί η πραγματοποίηση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.          θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες μπορεί να πλαισιώνονται από άλλες παράλληλες εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως ανταλλαγές παραστάσεων με άλλα θέατρα, μετακλήσεις άλλων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ή κρατικών ή ιδιωτικών θιάσων της Ελλάδος και του εξωτερικού, διοργάνωση φεστι­βάλ, θεατρικών σεμιναρίων, ομιλιών, εκθέσεων, κ.ά.
Η μη τήρηση του προγράμματος δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.         αποτελεί καθοριστική αιτία δια­κοπής της σύμβασης και απομάκρυνσης του από το δίκτυο επιδοτούμενων περιφερειακών θεάτρων.

άρθρο 9
Υποχρεώσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.              , με την παρούσα προγραμματική σύμβαση, αναλαμβάνει τις κάτωθι υποχρεώσεις σχετικά με την κατεύθυνση, την αποδοτικότητα των παραγωγών και της συνολικής του πολιτικής:

1. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. εκτός από την πόλη της      , καλύπτει θεατρικά και την ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς

2. Η διάρκεια λειτουργίας του θεάτρου είναι ετήσια και συνεχής.
3α. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υποχρεούται στην πραγματοποίηση μιας παραγωγής για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 και μια θερινής παραγωγής καθώς και στην παραγωγή έργου της Παιδικής Νεανικής Σκηνής κατά την ίδια θεατρική σαιζόν.

3β. Η στήριξη της ερασιτεχνικής θεατρικής και χορευτικής δημιουργίας στην περιοχή της ευθύνης τους η οποία πρέπει να περιλαμβάνει συνεργασία με σκοπό εξεύρεση χώρων και κατάλληλων συνθηκών για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σχημάτων.

4. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υποχρεούται να καταγράφει να αξιολογεί και να προφυλάσσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία καθώς και να προχωρήσει στην οργάνωση αρχείου (μακέτες, αφίσες, παρτιτούρες πρωτότυπης μουσικής, κλπ), βιβλιοθήκης και βιντεοθήκης και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτό το υλικό στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας καθώς και σε ανεξάρτητους ερευνητές.

5. Οι ηθοποιοί που θα απασχολούνται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα είναι κατά 80% μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και οι τεχνικοί τουλάχιστον κατά τα 2/3 μέλη των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Προσδιορίζεται ο ανώτατος μισθός των προσλαμβανόμενων ηθοποιών σύμφωνα με το μισθολόγιο του Εθνικού Θεάτρου.

6. Στα προγράμματα, τις αφίσες, τις συνεντεύξεις τύπου και γενικά σε όλο το έντυπο και προφορι­κό υλικό διαφήμισης του έργου και των παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα αναφέρεται η συμμετο­χή και η συμβολή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  της Περιφέρειας  , και  του Δήμου               

7. Μαζί με τον ετήσιο προγραμματισμό που θα υποβάλλει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., οφείλει να υποβάλει οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό της θεατρι­κής περιόδου που πέρασε. Ο απολογισμός υποβάλλεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μέχρι τις 30 Ιουνίου  κάθε χρόνου, με πλήρη στοιχεία για τη μέχρι τις 31 Μαρτίου θεατρική δραστηριότητά του θεάτρου, (έργα που παρουσιάστηκαν, ηθοποιοί και τεχνικοί που συμμετείχαν, αριθμός παραστάσεων και εισιτηρίων, στην πόλη της      και  την περιφέρειά της χωριστά, προγράμματα και άλλα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα).

Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης, προσδιορίζονται σαφέστερα οι υποχρεώσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.           σχετικά με τον προγραμματισμό, την κοστολόγηση και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των δραστηριοτήτων και των παραγωγών του για την χειμερινή και θερινή περίοδο 2013.

                                          άρθρο 10
Πόροι –Χρηματοδότηση

Οι πόροι για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου θα προέρχονται κυρίως από επι­χορηγήσεις από:
α. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
β. Την Περιφέρεια
γ. Το Δήμο
δ. Τα έσοδα του   ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ακόμη, στους πόρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.         εντάσσονται τυχόν ειδικές χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού , χρηματοδοτήσεις από άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, από διεθνείς οργανισμούς ή άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα ή από χορηγίες.
Τα έσοδα και οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις -πλην των βασικών επιχορηγήσεων του  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου          - δεν επηρεάζουν το ύψος των βασικών αυτών χρημα­τοδοτήσεων.                           

άρθρο 11
Κτηριακή υποδομή – εξοπλισμός

Για την εκτέλεση του προγράμματος της παρούσας σύμβασης οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της αναγκαίας υποδομής σε κτηριακό, μηχανολογικό και λοιπό εξο­πλισμό. Έτσι ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει:

α. Κατάλληλους χώρους (μιας τουλάχιστον θεατρικής αίθουσας) για αποκλειστική χρήση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

β. Κατάλληλους  αποθηκευτικούς  χώρους, χώρους γραφείων και λοιπών βοηθητικών χώρων   για τις ανάγκες του Θεάτρου.

γ. Τον απαραίτητο τεχνικό και λοιπό  εξοπλισμό για τις ανάγκες των παραστάσεων.

δ. Όχημα για τη μεταφορά του θιάσου και των υλικών της παράστασης. Η παραχώρηση του οχή­ματος δυνατόν να πραγματοποιηθεί εντός διετίας, υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση αυτού θα είναι εξασφαλισμένη κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Η ύπαρξη της υποδομής αυτής θα πρέπει να βεβαιώνεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Η μη τήρηση του των παραπάνω αποτελεί καθοριστική αιτία δια­κοπής της σύμβασης και απομάκρυνσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από το δίκτυο επιδοτούμενων περιφερειακών θεάτρων.

άρθρο 12
Ειδικές ρυθμίσεις

Το δικαίωμα εκμετάλλευσης της παραγωγής κάθε έργου ανήκει αποκλειστικά στο  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.                   .
Η παρούσα προγραμματική σύμβαση είναι πλαίσιο σύμβασης και το περιεχόμενο της μπορεί να εξειδικεύεται κάθε φορά με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, σύμφωνα με όσα παραπάνω ορίζονται, στις οποίες είναι δυνατή η συμμετοχή και άλλων φορέων του δημόσι­ου τομέα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο κατά την εκτέλεση του προγράμματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.                .


άρθρο 13
Μεταβατική διάταξη

Για την περίπτωση που το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ανήκει σε συγχωνευμένη Δημοτική Επιχείρηση, οφείλει ο Δήμος να ορίσει ειδικό κέντρο κόστους καθώς και τον αντίστοιχο ειδικό κωδικό, για την καταβολή της επιχορήγησης από το και Αθλητισμού και για την καταβολή τουλάχιστον του ισόποσου της επιχορήγησης από το Δήμο.

άρθρο 14
Γενικές αρχές

1.      Η επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ανεκχώρητη. Εκχώρηση απαιτήσεων κατά του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ή σύναψη δανείων με ενέχυρο απαίτηση κατά του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θεμελιώνει λόγο καταγγελίας της σύμβασης από πλευράς Υπουργείου. Οιαδήποτε άλλη συμφωνία που αντίκειται στην παρούσα γενική αρχή είναι άκυρη.

2. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι υποχρεωμένο να δεχθεί οποτεδήποτε οικονομικό και καλλιτεχνικό έλεγχο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και οικονομικό έλεγχο από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες.

3. Όλοι οι όροι της παρούσης σύμβασης θεωρούνται ουσιώδεις και η παράβαση έστω και ενός εξ αυτών παρέχει το δικαίωμα στα συμβαλλόμενα μέρη να καταγγείλουν και να λύσουν τη σύμβαση.


Οι Συμβαλλόμενοι

1. Για το Υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού


Ο Αν. Υπουργός
Κωνσταντίνος Τζαβάρας

2.  Για την Περιφέρεια

Ο Περιφερειάρχης

3. Για το Δήμο


O Δήμαρχος


4. Για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο 


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.