Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Πληροφορηθήκαμε από το συνδικαλιστικό όργανο των Τελωνειακών Υπαλλήλων ότι κατατέθηκε πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το Τελωνείο της Χίου υποβαθμίζεται σε Τελωνείο Β΄ τάξης σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή ή σε Τελωνείο Γ΄ τάξης σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή.
Επειδή η ανωτέρω πρόταση απέχει μακράν της πραγματικότητας και καταδεικνύει άγνοια των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν το Τελωνείο της Χίου, σας παραθέτω τα κάτωθι βασικά στοιχεία:
1. Το Τελωνείο Χίου αποτελεί την κύρια πύλη θαλάσσιας εισόδου – εξόδου στο Αιγαίο από και προς την Τουρκία, με συνεχώς αυξανόμενη βαρύτητα. Να σημειωθεί ότι από τις συνολικά 75.000 αφίξεις επιβατών το 2012, οι 25.000 ήταν Τούρκοι πολίτες.
2. Παράλληλα, το Τελωνείο Χίου αποτελεί μια βασική πύλη εισόδου – εξόδου και για εμπορεύματα. Για το οικονομικό έτος 2012 πραγματοποιήθηκαν 1.413 εξαγωγές και 198 εισαγωγές. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές, κατά κανόνα, αφορούν τοπικά προϊόντα.
3. Στα πλαίσια της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, έχουν κατασχεθεί 140 κιλά ηρωίνης και 120 κιλά ινδικής κάνναβης (που κατευθύνονταν από την Τουρκία προς την Ε.Ε.).
4. Στο Τελωνείο Χίου αυτή τη στιγμή υπηρετούν 14 υπάλληλοι (ο ένας εξ αυτών αποσπασμένος από τη Δ.Ο.Υ.) έναντι των 20 οργανικών προβλεπόμενων θέσεων. Οι υπάλληλοι αυτοί κάνουν εξαίρετα τη δουλειά τους, κάτω από αντίξοες συνθήκες και καθ' υπέρβαση του ωραρίου τους, με γνώμονα την ευσυνειδησία τους και την προσφορά στην κοινωνία.
Αντιλαμβάνεστε εκ της θέσης σας, ότι η κοινή λογική υπαγορεύει την αναβάθμιση του Τελωνείου Χίου με σκοπό:
- τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών
- την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της ακριτικής Χίου, μέσω της διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων
- την παροχή ασφάλειας και προστασίας της ευρύτερης κοινωνίας από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, φαινόμενο σύνηθες σε συνοριακές περιοχές.
Η τοπική κοινωνία αναμένει τις ενέργειές σας προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σε διαφορετική περίπτωση, εύλογα θα επικρατήσει η αίσθηση της εγκατάλειψης από την κεντρική εξουσία και της απαξίωσής της από τους πολίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Κατόπιν τούτων, παρακαλώ όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος, ώστε να αποσυρθεί η άδικη και ανεδαφική σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Χίου. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία χρειαστεί.
.
Με εκτίμηση
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
Δήμαρχος Χίου