Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΝΑΤ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ "ΤΡΥΠΑ" 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ




Της
Αγγελικής Καλλή

«Συναγερμό» στις υπηρεσίες του ΝΑΤ έχουν προκαλέσει οι διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ναυτικών που απασχολούνται στα πλοία της ακτοπλοΐας καθώς και ορισμένες ρυθμίσεις σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αυτές υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν στο ταμείο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνουν σημαντικά το προϋπολογισμό του ο οποίος με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο δεν μπορεί να επιδοτείται από το κράτος με ποσό μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ. 

Η νέα «μαύρη τρύπα» στο ΝΑΤ συζητήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού του συμβουλίου χωρίς ωστόσο να ληφθούν κάποιες οριστικές αποφάσεις, ενώ η πλειονότητα των μελών του ζήτησε με έγγραφό της προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας την απόσυρση των διατάξεων που προκαλούν αυτές τις απώλειες. 

Επισημάνθηκε επίσης από μέλη του ότι οι απώλειες που προκαλεί το νομοσχέδιο είναι τέτοιας έκτασης ώστε δεν είναι δυνατό να αναπληρωθούν επομένως το Ταμείο μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία τους τελευταίους δύο μήνες του τρέχοντος έτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.


Γενικό Λογιστήριο
Να σημειωθεί ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να υπολογιστεί η επίπτωση του στα δημοσιονομικά, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες προκειμένου να οδεύσει στη Βουλή. 

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας παρουσιάστηκε προ δύο μηνών και μέχρι τώρα έχει προκαλέσει τόσο θετικές αντιδράσεις όσο και αρνητικές με αποκορύφωμα την απεργία της ΠΝΟ που κατέληξε στην επιστράτευση των ναυτικών, ενώ σε απεργία είχαν απειλήσει να κατέλθουν και οι πλοηγοί τις μέρες που ήταν έτοιμη να αρχίσουν να καταφθάνουν στον Πειραιά τα πρώτα φορτία της συμφωνίας HP - Cosco.

H ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα αλλαγής στις διατάξεις που αφορούν τόσο την ακτοπλοΐα όσο και την ποντοπόρο ναυτιλία. Ειδικά όσο αφορά την ακτοπλοΐα ο κ. Μουσουρούλης φέρεται να έχει αναφέρει σε συνδικαλιστές της ΠΝΟ ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ σχετικά με την ποντοπόρο ναυτιλία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα.


Ακτοπλοΐα
Οι ναυτικοί της ακτοπλοΐας αποτελούν σήμερα την ισχυρότερη μερίδα στο ΝΑΤ. Το Ταμείο εκτιμά ότι θα προκληθεί οικονομική αιμορραγία από τις απώλειες των θέσεων εργασίας και κατά 50% στις εσωτερικές γραμμές για περίοδο τεσσάρων μηνών. Επίσης μειώνεται η χρονική περίοδος κατά την οποία οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να απασχολούν τους ναυτικούς.




imerisia.gr