Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Ψηφίσθηκε xθες από τη Βουλή των Ελλήνων, το Νομοσχέδιο περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ολοκληρώθηκε έτσι μια νομοθετική πρωτοβουλία, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και παρά το γεγονός ότι είχε ψηφισθεί από την αρμόδια Επιτροπή δεν είχε εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Ο Νόμος αυτός αποτελεί μια μεταρρυθμιστική τομή, την οποία επεξεργάσθηκε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση Παπαδήμου, με Υπουργό τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Με το νόμο αυτό, και μετά την επιτυχή παρέμβαση και του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά, θεσπίζεται η διάκριση των αδικημάτων, αυστηροποιείται η ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών και μειώνεται η ποινή για τους χρήστες και τους εξαρτημένους.
Επιπλέον κατοχυρώνεται το δικαίωμα του εξαρτημένου στη θεραπεία, ενώ δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους εξαρτημένους να συμμετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης, παρέχοντάς τους σχετικά κίνητρα, ενώ επιτυγχάνεται η ισχυροποίηση ενός νέου θεσμού, αυτού της Εθνικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά και του Εθνικού Συντονιστή για τα ναρκωτικά.
Τέλος, μετά από παρέμβαση του Ειδικού Αγορητή του ΠΑΣΟΚ, αποσύρθηκε η διάταξη, που προέβλεπε παράκαμψη του ΑΣΕΠ, κατά την πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών.