Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

NEO EΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ


60 μετανάστες από τη Συρία έφθασαν στο νησάκι  Παναγιά  Οινουσσών  Β/Α της Χίου χθες,  από Τούρκους λαθρέμπορους. Ανάμεσά τους βρίσκονται 44 άντρες, 7 γυναίκες (εκ των οποίων οι δυο έγκυες με τη μια να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση), καθώς και 9 παιδιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα 300-500 μέτρα από το νησί Παναγιά, οι λαθρέμποροι έσκισαν τη βάρκα με αποτέλεσμα να παίρνει νερά. Οι 60 μετανάστες από τη Συρία αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν ως την ακτή τη στιγμή που οι περισσότεροι δεν ξέρουν κολύμπι. Ειδικά τα παιδιά ήταν υποσιτισμένα και τρομοκρατημένα. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν λίγες ημέρες με 50 μετανάστες που σώθηκαν την τελευταία στιγμή από την ακταιωρό, αφού ο Τούρκος λαθρέμπορος κατέστρεψε τη βάρκα, αφήνοντάς του έρμαιους των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Οι 60 μετανάστες αφού υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο της Χίου, μεταφέρθηκαν με ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου,  άντρες, γυναίκες και παιδιά, σε ένα ξύλινο container έξω από το Λιμεναρχείο της Χίου, που είναι αδύνατη η διαμονή και παραμονή τους. Με δεδομένες τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί η διαμονή τους σε αυτή την άθλια αποθήκη εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους.

Αύριο Παρασκευή 08/03/2013 θα γίνει παρέμβαση – παράσταση στην Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμεναρχείο Χίου στις 12:30 μ.μ. από το Σύλλογο Γυναικών Χίου, τη Δημοκρατική Συσπείρωση, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καθώς και το Σύλλογο Δασκάλων Χίου.