Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ , ΓΙΑ ΤΟ "ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"



 «Το υπο ψήφιση νομοσχέδιο αφορά ζητήματα αξιοπρέπειας, αφορά τον κοινωνικό αποκλεισμό, την αποξένωση που βιώνει η κάθε οικογένεια, της οποίας μέλος είναι ένας εξαρτημένος χρήστης, που βιώνει ο κάθε χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αφορά μια κοινωνική πραγματικότητα που τη βιώνουμε ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα. Αφορά, όμως, κυρίως, τη νέα γενιά της χώρας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέοι άνθρωποι πέφτουν θύματα των εμπόρων ναρκωτικών».

«Με αυτήν τη μεταρρυθμιστική τομή δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί και να θεραπευθεί μια ασθένεια, η οποία, δυστυχώς, ενυπάρχει στην ελληνική νομοθεσία και που δεν είναι άλλη από τις πολλαπλές ατέλειες και την πολυπλοκότητα, που δυστυχώς, γυρνάνε σε βάρος των αδυνάμων, των εχόντων ανάγκη και προστασία».
«Με το παρόν εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό εγχείρημα συνδυάζονται τρείς άξονες πολιτικής: ο πρώτος έχει να κάνει με την αυστηρή τιμωρία όποιου μεγαλεμπόρου ναρκωτικών, χωρίς καμία ευνοϊκή ρύθμιση. Δεύτερον, το παρόν νομοσχέδιο φέρνει μια διάκριση σχετικά με τη διαβάθμιση των αδικημάτων, των εγκλημάτων, για πρώτη φορά στη χώρα μας, που αφορούν τη διακίνηση ναρκωτικών και την ορίζει ως βασικό έγκλημα. Έχουμε διάκριση του διακινητή με σκοπό το κέρδος και τον εξαρτημένο ή τον χρήστη που έχει ως σκοπό την εξασφάλιση της δόσης του. Τρίτον, το σημαντικότερο νομοθέτημα, η σημαντικότερη ρύθμιση που εισάγεται είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος στη θεραπεία. Επίσης, η συστηματοποίηση του συντονισμού, του σχεδιασμού και της εποπτείας, της εφαρμογής του σχεδίου δράσης είναι κάτι που έρχεται ως τομή».
«Ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν γινόμαστε συνένοχοι, αφήνοντας κενά, δημιουργώντας ελλείψεις και προβλέποντας ατέλειες, οι οποίες θα είναι σε βάρος των εξαρτημένων χρηστών».
Για το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου.
«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ετοιμάζει ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος και το πολιτικό χρήμα, για την αντιμετώπιση του ζητήματος στην ουσία του, βάζοντας όρια και θέτοντας κανόνες, για να δημιουργηθεί ένα διαφανές πλαίσιο λειτουργίας των κομμάτων, των υποψηφίων και των πολιτικών προσώπων».
«Για το άρθρο 89 και την εισαγωγή εξαίρεσης στη διαδικασία του ΑΣΕΠ του προσωπικού εξωτερικής φρούρησης και φύλαξης, θεωρούμε ότι η αξιοκρατία και η διαφάνεια πρέπει να τηρούνται πάντα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει καμία εξαίρεση».