Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ



Έχουν περάσει πάνω από εκατό χρόνια από την καθιέρωση της διεθνούς ημέρας της γυναίκας, στην Κοπεγχάγη το 1911. Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στρέφει τη σκέψη μας στις  πρωτοπόρες εργάτριες του 1857, στις ανώνυμες ηρωίδες, εργάτριες των υφαντουργείων της Νέας Υόρκης, που με το αίμα τους σφράγισαν την ιστορία του Γυναικείου Κινήματος. 

Σ' αυτές, που πριν από 156 χρόνια τόλμησαν να σηκώσουν το μικρό τους ανάστημα και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, περισσότερο ψωμί, ίσα δικαιώματα. Σ' αυτές που τόλμησαν και τα έβαλαν με την άρχουσα τάξη θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της δικαιοσύνης, γιατί ένιωσαν από πρώτο χέρι, τι θα πει διάκριση, τι θα πει καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, τι θα πει αδικία.
Το σύνθημά τους: ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
Η σημασία και η διαχρονικότητα της φράσης αυτής ταξιδεύει σε μας, έναν αιώνα μετά, στις εποχές των μνημονίων, να μας θυμίσει ότι η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ένα μπουκέτο λουλούδια που θα ομορφύνει την καθημερινότητά της. Είναι η φωνή για αξίες, ίσα δικαιώματα, για εργασία, ασφάλεια, μόρφωση, για εφαρμογή των όσων έχουν κατακτηθεί έως σήμερα, για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή.
Το Εργατικό Κέντρο Χίου τιμά, σέβεται και υποστηρίζει τη Γυναίκα, τη Μάνα, τη Σύζυγο, την Συνάδελφο, την Άνεργη, τη Φοιτήτρια, τη Μαθήτρια. Τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.
Επειδή καμιά κατάκτηση όμως δεν κατοχυρώνεται χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των γυναικών, τις καλούμε, ως βασικό συστατικό της κοινωνίας μας να ενισχύσουν με την παρουσία τους τα Συνδικάτα και να εντείνουν τη συλλογική τους δράση και οργάνωση ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα μας για το αυτονόητο, το δικαίωμα στην εργασία, την προστασία των εργασιακών, ανθρώπινων και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.